kierownik budowy

« Powrót do grupy: Opinie

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

4 sierpnia 2007, 22:44

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam nie wiedziałem w którym dziale zamieścić ten temat wiec dałem gdziekolwiek. Tak wiec mam taki problem że chciał bym zdobyc uprawnienia by zostać inspektorem budowlnym i kierownikiem budowy , ale nie wiem jak to się załatwia. Wiec jak ktos wie co i gdzie trzeba załatwic to pisać

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 września 2007, 23:51

uczyc sie kochany uczyc ;)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 września 2007, 00:54

Aby zostać kierownikiem budowlanym, trzeba legitymować się odpowiednią praktyką
Przy wyższym wykształceniu technicznym są to dwa lata na budowie, przy średnim - pięć. Trzeba też zdać trudny egzamin organizowany przez Główny Urząd Nadzoru Budowlanego.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 września 2007, 00:56

uzupelniajac
1. wykształcenie (na chwilę obecną właściwie to jedyny czynnik) który decyduje o rodzaju i zakresie uprawnień (patrz: zakres /ograniczone-bez ograniczeń/ oraz specjalność konstrukcje/drogi/mosty/elektyczne/sanitarne itd
2. w praktyce zdecydowana większość KB to ludzie kończący budownictwo ogólne (lądowe) - w różnych oczywiście specjalnościach, wliczając w to drogi i mosty dla uproszczenia
3. Ważne aby na bieżąco śledzić prawo budowlane (niestety dość często lubi się zmieniać) - co jakiś czas wchodzą zmiany co do ilości i rodzaju specjalności uprawnień budowlanych. Wiąże się z tym niestety kilka problemów, m.in. rodzaj (a ściślej mówiąc zakres) uprawnień w momencie rozpoczęcia praktyki a w momencie zdawania egzaminu
4. Zdarzają się też budowy (ale dość rzadko), kiedy Kierownikiem Budowy jest osoba z uprawnieniami np. elektrycznymi czy sanitarnymi. Wynika to głównie z zakresu prac danej branży w stosunku do całości prac, np. budowa linii napowietrznej wysokiego napięcia.
tutaj na budnecie znajdziesz wszystkie ustawy w dziale prawo

Zgłoś | Cytuj | Link

14 listopada 2007, 15:57

Warto wiedzieć o tym ze względu na to, by zatrudniać osoby kompetentne, nawet, jeśli nie planuje się samemu zostać nadzorcą budowlanym.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 stycznia 2010, 12:21

witam.
mam kilka lat dośw. w pracy jako brygadzista na budowach w polsce jak i zagranicą.nie mam wyzszego wykształcenia.czy mimo to moge zostać kierownikiem budowy? gdzie moge zrobić stosowny kurs,szkolenie.
z góry dziękiję za odpowiedzi!

Zgłoś | Cytuj | Link

10 lutego 2011, 13:18

sprawdziłem aktualne wymaganmia na stanowisko kierownika budowy. pokrótce: wykształcenie wyższe kierunkowe, posiadanie doświadczenia w pracy na stanowisku kierownika budowy (najlepiej więcej niż rok), uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń
w specjalności sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych,wodociągowych i kanalizacyjnych, przynależność do Izby Inżynierów Budownictwa, Znajomość procedur FIDIC oraz osobowość, jak to ja nazywam "kierownicza". Wynika z tego że dzisiaj jest trudniej we wszystkim...

Zgłoś | Cytuj | Link

4 sierpnia 2011, 21:25

Witam.
Mam pytanie odnośnie doświadczenia.
Piszecie Państwo o tym, że należy mieć doświadczenie na stanowisku kierowniczym.
Więc, na umowie o zatrudnieniu, przy podanym stanowisku powinno być napisane Kierownik ?
Póki co, mam stanowisko Pracownik fizyczny. Jednakże w rodzinnej firmie. W zasadzie od dzieciństwa jeżdżę po budowach. Umowę o zatrudnieniu mam zaledwie od 2 lat. Czy liczy się też ten czas, w którym nie byłem zarejestrowany jako doświadczenie ? Czy to czarna dziura ? ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

13 czerwca 2013, 09:03

obowiązki i prawa, jakie ma kierownik budowy jasno określają przepisy. tego nie przeskoczysz

Zgłoś | Cytuj | Link

27 czerwca 2013, 19:21

przykro mi, ale czas, kiedy nie byłeś zatrudniony jako pracownik nie liczy się - skoro nie masz żadnego papierka to jak udokumentujesz zatrudnienie? na razie masz dwa lata i tyle, a mam nadzieję, że niedługo będzie z ciebie kierownik budowy :D

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaki prezent świąteczny? Liczba postów: 88 Grupa: Opinie Święta to piękny czas i odwiedzając ten sklep https://smaczajama.pl/pl/p/Wino-Cinqueno ci-Primitivo-Tagaro-0%2C75l-Wlochy/14297 można sprawić bliskim wiele radoś...
  • piasek kwarcowy biały Liczba postów: 4 Grupa: Opinie Piasek to najdrobniejsze kruszywo budowlane znajdujące bardzo szerokie zastosowanie w branży budowlanej. Taki piasek budowlany może występować w różnych formach...
  • Adwokat lub radca prawny w Łodzi od prawa budowlan... Liczba postów: 46 Grupa: Opinie Takie tematy zawsze warto zlecić doświadczonej osobie jaką jest prawnik chrzanów. Dzięki temu można uzyskać sprawdzone i rzetelne informacje.
  • Jakie miejscowości turystyczne polecacie? Liczba postów: 78 Grupa: Opinie Wiedza zgromadzona przez biometeorologów może być wykorzystana w różnych sektorach, od planowania miast i projektowania budynków, poprzez ochronę środowiska i z...
  • Student budownictwa ma pytanie :D Liczba postów: 9 Grupa: Opinie As a fellow student in the field of construction, I understand the challenges you might be facing. It's great to see you reaching out for help. For comprehensiv...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 131

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >