kolorowy sufit?

« Powrót do grupy: Ciekawe pomysły

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

15 kwietnia 2010, 11:26

Zgadzam sie: good 0 bad

Przymierzam się do odświeżenia i przemalowania mieszkania ... jakiś tam ogólny koncept kolorów już mam, ale wpadłam na pomysł aby sufitom też nadać jakiegoś koloru. Właśnie, czemu wszystkie mieszkania/domy w Polsce mają białe sufity? Przecież ich ewentualną barwą można niesamowicie ożywić pomieszczenie i nadać im klimatu :) Nie wiem tylko czy to się sprawdziło ... tzn czy kolorowy sufit nie "skracałby" optycznie pomieszczenia, nie powodował że pokój wygląda jak kolorowy kwadrat/prostokąt... Co o tym sądzicie? Czy to dobry pomysł? A jeśli tak to lepiej pomalować sufit na kolor jasny czy ciemniejszy?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 kwietnia 2010, 13:46

Jak zauważyłaś przeważnie sufity w Polsce mają kolor bieli w zasadzie nikt do końca nie wie czemu ;) Na kolorowo wyglądało by to znacznie lepiej chyba, sęk pewnie w tym, że biały pasuje w zasadzie do wszystkiego, a z kolorami już nie jest tak łatwo. Ale aja wolę kolory: http://bit.ly/9CN9qp Dobrze dobrany kolor nie zmniejsza wnętrza, tylko trzeba go dobrać odpowiednio - nie za ciemny powinien być na przykład

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 kwietnia 2010, 15:53

ja jednak wiem czemu :P Sufity są białe bo biały kolor najlepiej odbija światło. Poza tym, jeżeli chodzi np o lokale biurowe to istnieją pewne normy dotyczące oświetlenia pomieszczenia także biały sufit jest w ich przypadku wymogiem.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 maja 2010, 17:27

No racja, większość sufitów jest białych. W sumie sam nigdy się nie zastanawiałem dlaczego, ale faktycznie może mieć to coś wspólnego z oświetleniem.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 maja 2010, 05:57

Nie ma to nic wspólnego z oświetleniem. Biały sufit nie pomniejsza optycznie wnętrz, które w naszych, europejskich warunkach, i tak są zazwyczaj za małe dla użytkowników.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 maja 2010, 13:37

Kolorowe ściany są w porządku, ale sufit według mnie nie bardzo. Dlatego tradycyjnie wszystkie sufity pomalowane mam białą śnieżką max. Bo przy ładnych odcieniach ścian i białym suficie kolor jeszcze fajniej uwydatnia się.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 czerwca 2010, 14:44

Jeżeli chcesz aby Twój sufit nie był monotonny i nudny to zawsze możesz zastosować kasetony styropianowe o przeróżnych wzorach. Wspaniale wyglądają sufity podwieszane o kształtach nieregularnych, wtedy można również poeksperymentować z kolorystyką.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 czerwca 2010, 12:28

a ja tam uważam, że kolorowe sufity wyglądają bardzo ciekawie. najbardziej podobaja mi się takie połączenia w których zzastoswano gradacj ekolorów - na ścianach ciemniejszy odcien - a na sufitach jasniejszy tego samego koloru - efekt rewelacyjny, a nie przytłaczający

Zgłoś | Cytuj | Link

23 czerwca 2010, 17:34

Wszystko zależy jaką masz powierzchnię pokoi no i jak wysokie? Jeśli są bardzo przestrzenne to możesz zaryzykować i pomalować na jakiś inny kolor Swoją drogą, to jestem bardzo ciekawy, jak to będzie wyglądać? Jak się skusisz, to koniecznie wrzuć zdjęcia i daj znać jak to wypadło! :D

Zgłoś | Cytuj | Link

30 czerwca 2010, 13:31

mimo tego, że jestem osobą która bardzo lubi zabawę kolorami to jednak w przypadku sufitu pozostałabym przy białym kolorze. Nie tylko większość sufitów jest biała, bo najlepiej odbijają światło, ale jasne kolory optycznie powiększają wnętrze.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Meble metalowe do domu Liczba postów: 41 Grupa: Ciekawe pom... Jeżeli chodzi o mnie, to zdecydowałem się skorzystać z oferty polecanej mi firmy Royal Factory - producent mebli biurowych , która zajmuje się projektowaniem, p...
  • Meble na wymiar Warszawa Liczba postów: 1 Grupa: Ciekawe pom... Cześć, mam trudny układ mieszkania i szukam mebli na wymiar. Warszawa i okolice. Czy ktoś może polecić dobrą firmę, która się tym zajmuje?
  • Pomysł na wakacje Liczba postów: 613 Grupa: Ciekawe pom... Odkąd mam ładną karnacje, to wybieram ciepłe kierunki. Dzięki stosowaniu melanotan https://melanotan.biz/ nie muszę martwić się o swoją bladą karnacje i cieszę....
  • Jak często na budowie uszkadzacie sobie telefony? Liczba postów: 129 Grupa: Ciekawe pom... When working on construction sites, it's not uncommon for phones to sustain damage due to harsh conditions. Whether it's dust, water, or accidental drops, the r...
  • Mała kuchnia - nasze pomysły na poradzenie sobie Liczba postów: 105 Grupa: Ciekawe pom... Tutaj jeszcze w czasie remontu, tu jest pralka, pod piekarnikiem. Szafki na samej górze po prawej nie są używane wcale. Ale są tam jakieś rzeczy których używa s...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 535

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >