Składniki
ciasto:
1/2 kg mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
farsz:
60 dag kapusty kisz.
40 dag pieczarek
2 cebule
4 łyżki maggi
4 łyżki oleju
sól
pieprz
panierka:
2 jajka
bułka tarta
Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i szczyptą soli,
stopniowo dodawać mąkę. Ciasto rozrzedzić wodą do
konstystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 minut.
Usmażyć naleśniki. (ja smażę cienkie, na patelnię
wlewam niepełną nabierkę średnej wielkości)
Kapustę pokroić i podgotować na średnim ogniu w osolonej
wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na
2 łyżkach oleju na jasnozłoty kolor, przełożyć na
talerzyk. Na pozostałych 2 łyżkach oleju smażyć
pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec smażenia (po
wyparowaniu wody, gdy zaczną przywierać) dodać maggi,
wymieszać, dodać cebulę, kapustę, posolić, popieprzyć,
wymieszać i smażyć jakieś 10-15 minut mieszając.
Na naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zawijać
krokiety (można również składać w kopertę, ja
najczęściej składam na dwa i wychodzi trójkąt). Moczyć
w jajku i bułce i smażyć (jak kotlety). Można smażyć
na maśle lub na oleju.
Potrawa jest bardzo czasochłonna ale naprawdę pyszna.
Życzę smacznego.
offline GunsNRoses inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline majka1 fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline patiko fachowiec
|
|
| |
offline ewka_so majster
|
|
| |
offline emilka majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline poldsi inżynier
|
|
| |
offline patiko fachowiec
|
|
| |
Gość: moron38 praktykant |
Jak szukacie dobrych, przepysznych pieczarek do farszu do krokietów, to koniecznie kupujcie od http://pieczarki.net.pl/ ! TO najlepszy dostawca świeżych pieczarek, boczniaków i grzybów shitake :) |
| |
offline patiko fachowiec
|
|
|