Planuję troszeczkę zmienić klimat kuchni bo póki co jest nijaka. Myślałam o przerobieniu jej na "wiejski styl" - jakaś stara komoda, wiszący czosnek itp ;D Nie wiem tylko jak to będzie się komponować z nowoczesnym sprzętem w niej (mikrofala, zabudowana kuchenka etc - wszystko w szarych i czarnych kolorach). No i nie tylko sprzętem ale i resztą mieszkania, którego wystrój jest normalny. Co o tym sądzicie? Czy nie będzie to wyglądać głupio? Jakie elementy mogą nadać kuchni właśnie takowego, wiejskiego klimatu?? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Gość: boryna praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline bud fachowiec
|
Taki styl nazywa się stylem Prowansalskim. Właśnie wiszący czosnek, słoiki z ziołami poustawiane na blatach słoiczki, buteleczki i pudełeczka, nadają kuchni niepowtarzalny ciepły klimat. Doskonałym rozwiązaniem jest pomalowanie frontów mebli specjalną patyną, nadającą meblom charakter mebla odziedziczonego po babci. |
| |
Reklamy Google | |
Super, dziękuję :) Właśnie przeglądam zdjęcia i właśnie o coś takiego mi chodziło :) A mógłbyś mi przybliżyć temat tej patyny ... bo pierwszy raz o czymś takim słyszę. Czy ona jest w jednym kolorze czy można znaleźć różne? Jaka jest mniej więcej jej cena? Jakiego producenta byś polecał? No i ponawiam pytanie - czy taki styl nie będzie się gryźć z nowoczesnymi meblami?? |
| |
|
| |
offline widar fachowiec
|
Co do kompozycji z nowoczesnym sprzętem to zobacz sobie jak to wygląda na 2 zdjęciu. Moim zdaniem komponuje się super. A co do patyny to jest to swojego rodzaju bejca, ale używasz jej na drewno które jest już w kolorze, ona nadaje efekt postarzenia i uwypuklenia szlachetności drewna. Kolorystyka z jaką się spotkałem to brąz, czerń , orzech, zieleń, biel, ale chyba też są inne. Starwax i V33 mają produkty jakościowo bardzo dobre i raczej nie powinno być problemu z ich dostępnością. Co do ceny to już nie pamiętam, bo stosowałem ją parę ładnych lat temu. Jak już zrobisz tą kuchnię to koniecznie pochwal się fotkami. Pozdrawiam |
| |
Reklamy Google | |
offline kobik doświadczony
|
|
| |
offline green6 fachowiec
|
|
| |
offline anija35 majster
|
|
| |
offline green6 fachowiec
|
|
| |
Gość: Klara23 praktykant |
Mi kuchnia w typie prowansalskim kojarzy się z frontami kreowanymi na starsze, także wszystkie te nowości, systemu zupełnie mi nie pasują do tego typu kuchni. Mieszanka stylów mi akurat się nie podoba- także przy takiej kuchni nie robiłabym sprzętów pod zabudowę. |
|