kuchnia włoska - Focaccia i Ratatuja

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

1 sierpnia 2011, 16:01

Zgadzam sie: good 0 bad

hej, to moje ulubione dana kuchni włoskiej (kopiuję, bo wychodzi pyszne danie! http://przepisy.net/focaccia-i-ratatuja/ )

po pierwsze focaccia
składniki:
400 g mąki
3 łyzeczki cukru
1 czubata łyzeczka soli + gruba sól do smaku
pęczek tymianku
1 0pakowanie suchych drozdzy
100 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
50 ml oliwy
W misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, drozdzami i posiekanym tymiankiem. Usypać stozek, zrobić w nim zagłębienie i stopniowo dodawać wodę, mleko i oliwę, mieszając widelcem, az ciasto będzie bardzo miękkie. Rękami natartymi oliwą przełozyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, w cieście zrobić palcem dziury, posmarować je oliwą i posypać grubo ziarnistą solą. Piec około 15 minut, az focaccia urośnie i się zarumieni. Pokroić w kliny i podawać.

po drugie: RATATUJA
składniki:
9. duża cebula
10. 2-3 żółte papryki
11. 1 mały bakłażan
12. 1 cukinia
13. 1 mały zielony ogórek
14. 3 duże pomidory bez skórki
15. oliwa
16. sól
17. zioła prowansalskie

Warzywa umyć, pokroić w kawałki. Wrzucać na patelnię w powyzszej kolejności i dusić do miękkości. Doprawić solą i ziołami. Gotowe!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 sierpnia 2011, 13:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Ooooooo.... ta ratatuja brzmi rewelacyjnie :) Taki bałagan na patelni :) Coś pysznego to musi być :) chyba zrobię dziś na kolacje mam wszystko oprócz cukinii ale da się przecież kupić :P

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 sierpnia 2011, 11:04

Zgadzam sie: good 0 bad

Ta ratatuja jest bardzo dobra, przyrządzałem, jadłem, wiem :P Tylko że ja jeszcze dodawałem pieczarki, wtedy był bardziej intensywny smak

Zgłoś | Cytuj | Link

4 sierpnia 2011, 14:09

Zgadzam sie: good 0 bad

Ale jakiś sos do tego się robi ?? Same warzywa na patelni i nic więcej ??

Zgłoś | Cytuj | Link

8 sierpnia 2011, 14:16

Zgadzam sie: good 0 bad

sos robi się sam z oliwy, pieprzu i mieszanki ziół (prowansalskich, bo jest to tradycyjna potrawa z Prowansji, więc proszę niech nie zmyli nikogo tytuł, bo włoski w tym duecie jest placek foccacia;) sos tworzy sioe w trakcie smażenia, na patelni. świeże zioła na końcu. ja tak robię.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 sierpnia 2011, 14:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Nooo może smakować :) przeważnie ta RATATUJA :D

Zgłoś | Cytuj | Link

7 września 2013, 10:10

Zgadzam sie: good 0 bad

Jeżeli chodzi o kuchnie włoską, to muszę powiedzieć, że dla mnie zdecydowanie najlepszą restauracją tego typu jest Poznańska Italia. Mają naprawdę pyszne jedzenie.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 września 2013, 11:30

Zgadzam sie: good 0 bad

Również byłem w Italii, to naprawdę świetna restauracja z bardzo dobrym jedzeniem.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 października 2013, 14:19

Zgadzam sie: good 0 bad

Kuchnia włoska jest super, podobnie jak sama Italia :)

Zgłoś | Cytuj | Link

26 listopada 2013, 19:02

Zgadzam sie: good 0 bad

Moim zdaniem nikt z nas nie jest w stanie stworzyć prawdziwego włoskiego jedzenia, dlatego też lepiej udać się do restauracji niż stać przy garach. Ja bardzo często, gdy mam ochotę na Tiramisu, albo pyszną włoską kolację kieruje swoje kroki do Gallo d'oro na ul. Francuskiej w Warszawie. Potrawy są tam niesamowite, a wszystko dzięki temu, że właściciel spędził wiele lat w pięknej Italii :) Sam budynek, w którym mieści się lokal nie jest zbyt szczególny, ale w środku jest świetnie. Zdjęcia dań, które można zamówić w restauracji można zobaczyć na FB - https://www.facebook.com/restauracjagallodoro

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸


Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

  • Kebab w kajzerce Liczba postów: 10 Grupa: Przepisy ku... Miłośnicy kuchni bliskowschodniej, którzy szukają miejsca, gdzie mogą zjeść dobry kebab w Warszawie, znajdą wiele interesujących propozycji w różnych częściach....
  • Jakie słodycze najbardziej lubicie Liczba postów: 98 Grupa: Przepisy ku... Dla mnie przede wszystkim ważne jest to, aby słodycze były zdrowe, miały dobry skład i były pozbawione cukrów. No i powiem wam, że teraz nawet znalazł...
  • Szybki przepis na kurczaka Liczba postów: 59 Grupa: Przepisy ku... A sezam dajecie? Posypujecie nim potrawę? Ja to uwielbiam, kupuję w wielkich workach na https://sklepagnex.pl/pl/p/Sezam-1-kg/10 32 i w sumie dodaję do większoś...
  • Dobra wyciskarka do soków Liczba postów: 27 Grupa: Przepisy ku... Kupiłam fajną wyciskarkę jakiś czas temu od Zelmera i spisuje się doskonale. Nie jest to najtańsza rzecz, ale gdy decydujemy się już na zakup czegoś takiego, to...
  • Pyszna tarta Liczba postów: 18 Grupa: Przepisy ku... Charakterystyczną cechą polskich wypieków świątecznych jest ich bogactwo smaków i aromatów. Każdy region Polski ma coś wyjątkowego do zaoferowania – od kujawski...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 278

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >