hej, to moje ulubione dana kuchni włoskiej (kopiuję, bo
wychodzi pyszne danie!
http://przepisy.net/focaccia-i-ratatuja/ )
po pierwsze focaccia
składniki:
400 g mąki
3 łyzeczki cukru
1 czubata łyzeczka soli + gruba sól do smaku
pęczek tymianku
1 0pakowanie suchych drozdzy
100 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
50 ml oliwy
W misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, drozdzami i
posiekanym tymiankiem. Usypać stozek, zrobić w nim
zagłębienie i stopniowo dodawać wodę, mleko i oliwę,
mieszając widelcem, az ciasto będzie bardzo miękkie.
Rękami natartymi oliwą przełozyć ciasto do formy
wysmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte ściereczką
na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220
st. C, w cieście zrobić palcem dziury, posmarować je
oliwą i posypać grubo ziarnistą solą. Piec około 15
minut, az focaccia urośnie i się zarumieni. Pokroić w
kliny i podawać.
po drugie: RATATUJA
składniki:
9. duża cebula
10. 2-3 żółte papryki
11. 1 mały bakłażan
12. 1 cukinia
13. 1 mały zielony ogórek
14. 3 duże pomidory bez skórki
15. oliwa
16. sól
17. zioła prowansalskie
Warzywa umyć, pokroić w kawałki. Wrzucać na patelnię w
powyzszej kolejności i dusić do miękkości. Doprawić
solą i ziołami. Gotowe!
offline betonowa doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Poziomka inżynier
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline KOSTEK24 fachowiec
|
|
| |
offline gosiab kierownik
|
|
| |
offline betonowa doświadczony
|
sos robi się sam z oliwy, pieprzu i mieszanki ziół (prowansalskich, bo jest to tradycyjna potrawa z Prowansji, więc proszę niech nie zmyli nikogo tytuł, bo włoski w tym duecie jest placek foccacia;) sos tworzy sioe w trakcie smażenia, na patelni. świeże zioła na końcu. ja tak robię. |
| |
Reklamy Google | |
offline niekumata inżynier
|
|
| |
Gość: Wereczu praktykant |
|
| |
Gość: Gtar praktykant |
|
| |
offline pimlo doświadczony
|
|
| |
Gość: nati praktykant |
Moim zdaniem nikt z nas nie jest w stanie stworzyć prawdziwego włoskiego jedzenia, dlatego też lepiej udać się do restauracji niż stać przy garach. Ja bardzo często, gdy mam ochotę na Tiramisu, albo pyszną włoską kolację kieruje swoje kroki do Gallo d'oro na ul. Francuskiej w Warszawie. Potrawy są tam niesamowite, a wszystko dzięki temu, że właściciel spędził wiele lat w pięknej Italii :) Sam budynek, w którym mieści się lokal nie jest zbyt szczególny, ale w środku jest świetnie. Zdjęcia dań, które można zamówić w restauracji można zobaczyć na FB - https://www.facebook.com/restauracjagallodoro |
|