lasująca się cegła biała w ogrodzeniu

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

11 marca 2007, 21:06

Zgadzam sie: good 0 bad

mam ogrodzenie , dokładnie słupki z białej cegły ceramicznej.problem polega na tym, że cegła ta lasuje sie, odpada dużymi kawałami od swojej powierzchni,najczęsciej dzieje sie tak po zimie.zastanawiam się czy jest szansa aby wyremontować te ogrodzenie tylko czym i w jaki sposób.najłatwiej to po prostu zrobić nowy, ale może ktoś fachowo mi coś poradzi, na to liczę i z góry dziękuję

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 marca 2007, 21:40

Przyczyną jest wysoka nasiąkliwość cegły silikatowej . Naciąga wody, mróz rozsadza.

Ponaprawiać zaprawami naprawczymi do tynku, a potem pomalować farbą silikonową lub /i zahydrofobować preparatami silikonowymi zmniejszającymi nasiąkliwośc.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 marca 2007, 20:57

Drogi "kolego" po pierwsze to napewno nie jest cegła ceramiczna.Poprzednik opisał rozwiązanie chyba najlepsze ale nie koniecznie najtańsze po pierwsze zorjentuj się w jakim stanie są spoiny muru.Jeżeli są tzw. cofnięte proponowałbym na nowo zaspoinować mur co zatrzyma wpływanie wody pod cegłę.Następną sprawą są daszki na murze można je wykonać stosunkowo tanio we własnym zakresie lub kupić gotowe są raczej ogólnodostępne w każdej hurtowni z cegłami klinkierowymi, albo wystarczy założyć obróbkę z blachy, która zatrzyma penetrację wody opadowej i roztopowej. Oczywiście należy pamiętać o tym, że jeżeli mur powstał 25 lat temu i stał tak długi czas to najtańszym rozwiązaniem będzie rozbiórka.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 września 2024, 10:39

Silikatów nie stosuje się tam gdzie narażone są na wilgoć.

--
Kris

Polecam dobre wózki inwalidzkie

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 519 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 337 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 636 Grupa: Technologie... Co do wyboru dobrej jakości narzędzi ręcznych i elektronarzędzi to na pewno warto również zapoznać się z ofertą hurtowni Chle-Mar gdzie będziecie mogli wszystko...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 618

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >