Gość: piotrorzeszko praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: supastriker praktykant |
To nie jest trochę więcej, ale jakieś 20% więcej niż np. Porotherm. A różnica w jakości nie jest duża i moim zdaniem gra nie jest warta świeczki - łatwiej znaleźć solidnego wykonawcę do Porothermu niż do Keramzytu. Robocizna na ceramice też będzie tańsza i trzeba to uwzględnić! |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Wojciech Paprotka praktykant |
|
| |
Gość: gienek111 praktykant |
Całej fasady z klinkieru to bym nie zaryzykował - nie podoba mi się po prostu. Ale opaska do jakiejś tam wysokości czy nawet cała ściana frontowa z tego materiału - czemu nie :-) Na razie mam tylko nieco klinkieru w domu, ale jest to lico gładkie, żeby uniknać jakichś tam zabrudzeń i zbierania się kurzu :) Cegła to Terca Dresden, czyli totalny klasyk... Wiem, że można znaleźć bardziej urozmaicony materiał, ale ten też jest fajny. |
| |
Gość: kaczkamarsjanska praktykant |
W sensie pytanie jest o ceramikę vs. keramzyt? Moim zdaniem jeśli chodzi o ściany zewnętrzne to zdecydowanie ceramika poryzowana. Dobry kompromis między termiką i akustycznością. Keramzyt jest tylko ciepły, ale oprócz tego zbyt wiele do zaoferowania nie ma. Ceramika Porotherm w wersji dwuwarstwowej z izolacją termiczną ma świetną termikę i izolacyjność akustyczną na poziomie 50-kilku decybeli. Do tego porządne okna dźwiękoszczelne i będzie cudnie. W domu z keramzytu to bym zamieszkał tylko gdyby był postawiony na jakiejś wichurze - wszelkie średnio ruchliwe ulice odpadają. |
| |
Reklamy Google | |
offline Stafski majster
|
|
| |
Gość: gregorclegane praktykant |
Ale do czego lepsza? W sensie właściwości fizycznych zdecydowanie lepszym materiałem jest cegła klinkierowa. Jako materiał elewacyjny (czy ściana osłonowa - jak kto woli) lepszą opcją jest cegła klinkierowa. Tu polecam cegły marki Terca, które mają bardzo wymyślny design, a jednocześnie trzymają parametry standardowego klinkieru. Cegły typu Long John czy Cassia Long to naprawdę bardzo ciekawa propozycja, nawet niekoniecznie jako całość elewacji, ale np. jako opaska dookoła parteru albo tylko na części elewacji, w zestawieniu np. z deską. Widziałem takie rozwiązania nawet jako renowacje tzw. klocków z PRLu :-) i wygląda to bardzo dobrze. |
| |
offline Hale-Frost.pl praktykant
|
|
Ten post był edytowany przez Hale-Frost.pl dnia: 13 sierpnia 2018, 16:56 | |
| |
Gość: borikson praktykant |
Gust tu nie ma nic do rzeczy. Tynk i farba zrobią swoje :P Keramzyt jest dużo gorszy akustycznie od Porothermu, a przy okazji będzie droższy. I jest też trudno dostępny - trzeba go zamawiać z duuużym wyprzedzeniem. Także podsumowując, z mojej perspektywy lepsza będzie ceramika. |
| |
Gość: Marecky praktykant |
|
|
lepsza cegła czy keramzyt?
«
Powrót do grupy: Stawiamy ściany
Ostatnio na forum
- Deska elewacyjna- Imitacja drewna Liczba postów: 27 Grupa: Stawiamy śc... Potrafi to wygladać naprawdę dobrze.
- Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
- ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
- Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
- czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych Liczba postów: 136 Grupa: Stawiamy śc... Hej, jeśli korzystacie z materiałów wienerberger to zerknijcie na ten ich konkurs, bo mogą Wam zwrócić za nie pieniądze: https://www.budogram.pl/konkurs