Ja akurat budowałem z keramzytu, też idąc za radami osób mających w tym temacie doświadczenie. I nie żałuję. Fajny materiał, stosunkowo lekki i łatwy w murowaniu. Oczywiście trzeba zadbać o detale typu sznurek murarski i poziomnica (u mnie na początku był murarz, który jechał "na oko", w porę go zmieniłem) i powinno być gites. Moja rada - żadnych przypadkowych ekip i fachowców. Tylko ekipa z polecenia i to od kogoś zaufanego.
Gość: Blokowy654 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: kaziq praktykant |
Keramzyt to moim zdaniem przereklamowany materiał - dobry termicznie, ale jednak bardzo słaby akustycznie, a to jest istotny parametr. No chyba, że mieszka się na kompletnym odludziu. Sensowniejszy wybór to moim zdaniem pustak Porotherm, bo ma bardziej zbalansowane parametry i akustyka jest na dużo wyższym poziomie... |
| |
Reklamy Google | |
offline Mosteczek85 majster
|
Z tego co się orientuję to taki keramzyt można kupić w dobrej cienie w firmie https://liapor.pl/kontakt/. Tern namiar jest idealny do osób,które są na etapie planowania budowy domu lub obiektu użyteczności publicznej. |
| |
Gość: chappi praktykant |
Keramzyt nie jest idealnym rozwiązaniem - dobrze się nadaje np. do wygłuszania pomieszczeń, ale pod względem termiczności czy choćby parametrów "nośnych" lepiej już byłoby zainteresować się innymi rozwiązaniami (np. ceramika Porotherm). Kwestia, kto ma jakie wymagania i jakie są potrzeby przy konkretnym projekcie budowlanym. |
| |
Gość: marco.fu praktykant |
Na działówki keramzyt nie jest zły, bo faktycznie dobrze izoluje od dźwięków. Ale na ściany nośne dałbym coś bardziej zbalansowanego. Cegła poryzowana to dobre rozwiązanie. Porotherm ma niezłą izolacyjność akustyczną i termiczną, a przy tym jest dużo prostszy w murowaniu, niż keramzyt |
| |
Reklamy Google | |
Gość: pufcio praktykant |
Z tych dwóch materiałów zdecydowanie bardziej zaufałbym pustakowi ceramicznemu. Keramzyt to materiał bardzo dobry pod względem termicznym, ale akustyka jest już na korzyść Porothermu. A dla mnie oba parametry (akustyka, termika) są bardzo ważne. Dlatego ceramika u mnie wygrywa. |
| |
Gość: czoker praktykant |
|
| |
offline Mosteczek85 majster
|
Jeżeli kruszywo keramzytowe to tylko z www.liapor.pl i ja się u od jakiegoś czasu zaopatruję. Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem to ten sklep jest okej i można liczyć na szybką wysyłkę bo w 24 h. |
| |
Gość: gruszkafx praktykant |
Keramzyt to drogi materiał, trudno dostępny i najczęściej trzeba go zamawać z dużym wyprzedzeniem. Ciężko też go kupić w dobrej jakości, bo składy najlepsze partie trzymają "po znajomości", a na rynku jest sporo badziewia. Konkurencyjny Porotherm ma dużo bardziej powtarzalną jakość - praktycznie nie ma rynku słabej ceramiki (nie mówię tu oczywiście o podróbkach porothermu). Z fabryki po prostu wyjeżdża z dobrymi parametrami i w wysokiej klasie odchyłów materiałowych (precyzyjnie wykonany). Z keramzytem w tym względzie bywa bardzo różnie. |
| |
Gość: dżordż praktykant |
Najlepszy stosunek jakości do ceny będzie w ceramice Porotherm. To wynika przede wszystkim z tego, że ten materiał ma wszystkie kluczowe parametry (nośność/akustyka/termika) na wysokim poziomie. Żaden inny materiał konstrukcyjny nie daje przyzwoitych wszystkich tych trzech parametrów. |
|