nieszczęsny wiatrolap

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

28 lutego 2007, 02:49

Zgadzam sie: good 0 bad

czy ktos mi wyjasni jakie bede miala konsekwencje tego iz podczas budowy mojego domku zdecydowalam sie zrezygnowac z wiatrolapu wewnatrz domu a dobudowac go przed domem maly bo okolo 2m na 1.5m nie zglaszajac nic nikomu i co mi zrobie przy odbiorze mego domu? Blagam moze to czyta jakis pan urzednik z nadzoru budowlanego i doradzi mi jak najprosciej to zrobic i jaka kara gdybym tak zrobila? Bo przeciez to chyba nie bedzie samowola skoro jestem w trakcie budowy na ktora mam zezwolenie tylko niewielkie odstepstwo? a moze dobudowac po odbiorze tyle ze wolalabym wczesniej czekam na porady

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 marca 2007, 00:50

Nie przewidziana w zatwierdzonym projekcie budowlanym dobudowa wiatrołapu jest tzw. istotnym odstępstwem. Zamiar wprowadzenia tej zmiany w trakcie budowy wiąże się z koniecznością wystąpienia inwestora do organu, który pozwolenie na budowę wydał - w celu uzyskania decyzji zatwierdzającej projekt zamienny. Jeżeli jednak wiatrołap został dobudowany bez zatwierdzenia istotnych zmian przez organ administracji arch.-budowlanej to mamy do czynienia z samowolą budowlaną, o której mowa w art. 51 ust 1 pkt 3 Prawa budowlanego. Dobrze, żeby taki fakt został zgłoszony powiatowemu inspektorowi nadzoru budowlanego przed zakończeniem całej budowy, co spowoduje, że uniknie się dotkliwej kary finansowej. Wykrycie takiej samowoli w momencie zawiadomienia inwestora o zakończeniu budowy to 7500 zł kary. Procedura legalizacji samowoli budowlanej (w postaci istotnego odstępstwa od projektu) wiąże się ze wstrzymaniem budowy, uchyleniem decyzji o pozwoleniu na budowę, przedstawieniem dokumentacji zamiennej, jej zatwierdzeniem, pozwoleniem na wznowienie robót oraz koniecznością wystąpienia o pozwolenie na użytkowanie po zakończeniu budowy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 marca 2007, 00:40

ale jesli zglosze ta zmiane do nadzoru budowlanego to czy bede musiala na nowo robic mapke, starac sie o pozwolenie na budowe tak jak w przypadku zezwolenia na budowe domu i jaki to bedzie koszt?

Zgłoś | Cytuj | Link

4 marca 2007, 00:45

aha zapomnialam podziekowac za rade panu, ale chcialam jeszcze zapytac czy nie lepiej w takim wypadku poczekac z ta dobudowa po odbiorze domu, (zakladam iz mam zyczliwych sasiadow),poniewaz wydaje mi sie iz zgloszenie takiej zmiany wiaze sie z kosztami (geodeta, architekt itd) czekam na odpowiedz

Zgłoś | Cytuj | Link

28 marca 2007, 04:26

Legalizacja samowoli w domu budowanym na podstawie ważnego pozwolenia to:
-inwentaryzacja samowoli,
-opinia fachowca z uprawnieniami, ze samowola jest zbudowana zgodnie z obowiązującymi normami i sztuką budowlaną ( tzn. np. nie grozi zawaleniem się),
- 1000 zł za legalizację w przypadku domku;
- mandat dla kierownika budowy 500 - 7500 zł - w Twoim przypadku raczej 500,
Możesz też namówić projektanta i geodetę, żeby nie zauważyli zmiany, np. zdobyć ich podpisy, a dokumentacje do odbioru oddać miesiąc później - jakby co to będzie na ciebie,(dobudowałaś po podpisaniu) nie na nich - i ryzykować. Zazwyczaj i tak nikt nie przychodzi na taki odbiór, tylko biorą papiery.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...
  • rozbiórka domu Liczba postów: 33 Grupa: Zanim wybud... Rok temu otrzymaliśmy w spadku dom, ale niestety był w bardzo złym stanie, a na posesji znajdowała się także stara stodoła. Zdecydowaliśmy się na wyburzenie wsz...
  • reklama na granicy Liczba postów: 39 Grupa: Zanim wybud... Też właśnie szukam drukarni oferującej wydruk banera. Znacie może jakąś solidną firmę z niezłymi cenami?
  • Zakup działki na stanowisku archeologicznym Liczba postów: 22 Grupa: Zanim wybud... Trzymaj namiary - https://pogotowiearcheologiczne.pl/ Też mieliśmy ogarniany taki temat. To było konieczne. Ogarnęli robotę, ale przede wszystkim papiery, przed...
  • Budowa domu ,a działka rolna? Liczba postów: 21 Grupa: Zanim wybud... Oczywiście że można budować, pod warunkiem że gmina zmieni przeznaczenie terenu w planie miejscowym o co ( zmiana planu ) możesz wnioskować. Trochę to potrwa. P...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19425 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 391

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >