niższe koszty ogrzewania

« Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom

Stron: 40 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  15 16 17 18 19  ▸  ▸▸

21 czerwca 2016, 16:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik Gość: marcinello napisał: Szukam własnie gruntowej
pompy z kolektorem poziomym

jeżeli szukasz pompy gruntowej, to zdecydowanie polecam http://vikersonn.eu/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 czerwca 2016, 12:44

Odkąd mam profesjonalną izolację płacę mniej za rachunki.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 czerwca 2016, 10:57

To chyba podstawowy czynnik i najbardziej odczuwalny w rachunkach.
Ja na przełomie 2015 / 2016 roku ocieplałem fundamenty w starym domu (elewacja była już ocieplona tak jak i poddasze).
Udało mi się zejść z 5 ton opału na samo CO do 3,5 tony opału na CO wraz CWU.
Ociepliłem tylko fundament, bo przeraziłem się jak wyglądają zdjęcia z kamery termowizyjnej.

Oczywiście należy podejść kompleksowo do zadania. Ocieplenie elewacji, fundamentów i poddasza. Do tego wymian okien oraz drzwi na energooszczędne / pasywne. Dobra regulacja powyższych, bo inaczej najlepsze drzwi będą przerzucać masę ciepła poza dom.
To samo wentylacja. Im cieplejszy dom tym bardziej zbliżamy się do termosu. Wentylacja musi być! ale kontrolowana.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 czerwca 2016, 14:01

Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić, to wyrzucić kocioł. Drugą, to izolacja wewnętrzna.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 lipca 2016, 16:12

izolacja przede wszystkim - zgadzam się. najpierw trzeba zadbać o to, żeby ciepło nam nie uciekało.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 lipca 2016, 14:25

Jestem wielkim fanem dbania o środowisko i ekologii. W związku z tym dom postanowiliśmy z żoną ogrzewać brykietem z trocin. Aby było jeszcze lepiej dla środowiska postanowiłem sam ten brykiet wytwarzać. Brykieciarkę oraz inne potrzebne sprzęty kupiłem w sklepie www.comerc.pl. Dostałem tam świetnej jakości sprzęt. Wszystko działa bez zarzutów. A ja cieszę się z dbania o środowisko.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 lipca 2016, 16:15

brykiet z trocin jest teraz bardzo popularny. Sam nim ogrzewam i naprawdę nei narzekam

Zgłoś | Cytuj | Link

22 lipca 2016, 19:28

Wentylacja w domu też jest świetną opcją, powietrze znacznie się oczyszcza i co ważne nie ma szans na jakąkolwiek wilgoć. Ja wszystkie niezbędne elementy do montazu zakupiłem w www.spirowent.com.pl. Doradzili mi tam i powiedzieli na co mam zwracać uwage.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 sierpnia 2016, 14:18

Prawda drodzy forumowicze to jest taka, że bez prawidłowej izoalcji ścian, podłóg, dachu to żadne ogrzewanie nie będzie dobre i efektywne. Za wszystko zapłacimy. Możecie sobie zajrzeć na stronę chociażby http://www.e-isover.pl/ żeby zobaczy, jak duża jest gama tych produktów. Zaizolujecie, będzie taniej.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 sierpnia 2016, 10:31

Według mnie wciąż instalacje gazowe cieszą się dużą popularnością, bez dwóch zdań. Są wygodne przede wszystkim.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 40 ▾ Skocz do strony
◂◂  ◂  15 16 17 18 19  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• dom energooszczedny Liczba postów: 325 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
  • Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
  • pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
  • Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
  • Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 221

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >