ocieplenie od środka

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

11 stycznia 2010, 00:46

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam.Chcę docieplić od wewnątrz ściane betonową,która z zewnątrz jest obmórowana klinkierem i wydaje mi się że pomiędzy nimi nie ma żadnej izolacji.Mieszkam w Hiszpani,zima nie jest dluga i mrożna ale i tak ta ściana jest zimna.płyt/klimatycznyc/ani bloczków Ytong Multipor tutaj nie kupie bo ich nie ma.myślałem o dociepleniu z wełny mineralnej,paroizolacji i płyt GK.albo wełna lub styropian i przemórować ceglą dziórawką o gr4cm(4*40*60)czy dać równierz paroizolacje?prosze o pomoc

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 lipca 2010, 12:12

Ja bym użyła wełny mineralnej i pod nią położyła folię paroizolacyjną. Wydaje mi się iż powinno być to dobre rozwiązanie. Spróbuj :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2010, 15:55

Ocieplenie ściany od środka można wykonać za pomocą płyt izolacyjnych thermoblok. Poza izloacją termiczną będziesz miał bardzo dobrą izolację akustyczną. Poza tym z uwagi na materiał bazowy (masa drzewna), z którego wykonane są te płyty nie musisz obawiać się o ich wpływ na zdrowie przebywających w pomieszczeniu ludzi.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 sierpnia 2010, 10:58

Ja bym położyła styropian. Pomiędzy niego a ścianę włożyłabym folie paroizolacyjną i tyle. Dobry styropian zapewni również świetną izolację akustyczną.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 sierpnia 2010, 14:50

Użytkownik rubin11 napisał: Ja bym położyła styropian. Pomiędzy niego a ścianę włożyłabym folie paroizolacyjną i tyle. Dobry styropian zapewni również świetną izolację akustyczną.

:lol: a to ciekawy pomysl :shock: uzywajac welny lub styropianu od wewnatrz, to mega syf sie zrobi ... do ocieplania od wewnatrz mozna uzywac specjalnych materialow (np. plyty klimatyczne), ale sa one drogie i stosuje sie ta metode w skrajnych przypadkach ( np. gdy konserwator zabytkow nie zezwala na zmiane elewacji) ... sciana - folia - styropian ?? jak przykleic folie do sciany, a do tego jeszcze styropian? chyba ze wszystko bedzie wisiec w powietrzu na tasmie dwustronnej, lub kolkach rozporowych :roll: :lol:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 września 2010, 11:51

Można zastosować ściankę na stelażu (dodatkowo ze szczeliną wentylacyjną między istniejącym murem a dociepleniem jeśli jest taka mozliwość).Odpada wtedy problem mocowania płyt izolacyjnych oraz paroizolacji. Widziałem wykonane w ten sposób docieplenie płytami thermoblok (wykończenie płytą G/K)i nie sądzę aby takiej ścianie powstawał "syf". Warunkiem jest sprawnie działająca instalacja wentylacyjna.

Zgłoś | Cytuj | Link

29 października 2010, 23:45

Użytkownik darek1111 napisał: Chcę docieplić od wewnątrz ściane betonową,która z zewnątrz jest obmórowana klinkierem i wydaje mi się że pomiędzy nimi nie ma żadnej izolacji.

Byłabym ostrożna z izolacją przegrody zewnętrznej od środka budynku. Każde tego typu ocieplenie musi być poprzedzone sprawdzeniem warunków cieplno-wilgotnościowych w przegrodzie budowlanej. Proponowałabym jednak zerwać klinkier i położyć wełnę mineralną na zewnątrz przegrody. Ocieplanie od środka grozi zawilgoceniem warstwy konstrukcyjnej, zagrzybieniem, pleśniami. Czasem pleśń, może się pojawić już po pierwszym sezonie grzewczym.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 listopada 2010, 17:15

Nie każdy rodzaj izolacji można stosować w danym regionie świata. Trzeba uwzględnić zmiany pogodowe oraz to że u nas idealnie występują 4 pory roku. I tak jak napisane jest powyżej trzeba szczególnie zwrócić uwagę na wilgotność.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 grudnia 2010, 19:08

Tak jak pisałam wyżej najlepiej najpierw sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe. Można to zrobić samodzielnie znając dokładnie warstwy budujące przegrodę (i te projektowane, czyli warstwę termoizolacji) i ich grubości. Do obliczeń możesz użyć np. programu KI-Humidity do ściągnięcia bezpłatnie ze stron Knauf Insulation. Podobne programy powinny być również na innych stronach firm produkujących materiały do ociepleń budynków.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 grudnia 2010, 19:08

Tak jak pisałam wyżej najlepiej najpierw sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe. Można to zrobić samodzielnie znając dokładnie warstwy budujące przegrodę (i te projektowane, czyli warstwę termoizolacji) i ich grubości. Do obliczeń możesz użyć np. programu KI-Humidity do ściągnięcia bezpłatnie ze stron Knauf Insulation. Podobne programy powinny być również na innych stronach firm produkujących materiały do ociepleń budynków.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ocieplanie Liczba postów: 13 Grupa: Robimy izol... Z dobrej jakości firm specjalizujących się w ocieplaniu to polecam https://iqterm.pl/ Korzystałam z ich usług i naprawdę jestem mega zadowolona
  • jak ocieplic garaż blaszany Liczba postów: 41 Grupa: Robimy izol... Ocieplenie garażu blaszanego to świetny pomysł, zwłaszcza na nasze kapryśne zimy. Najczęściej stosuje się styropian o grubości 3-5 cm, mocowany od wewnątrz za p...
  • Ocieplenie poddasza - czym najlepiej ? Liczba postów: 175 Grupa: Robimy izol... Więcej pracy i problemów niż pożytku. Musisz zastosować paroizolacje. Cięcie i uszczelnianie jej między krokwiami, do fachowej roboty się nie zalicza. Lepiej za...
  • Jaki tynk? Liczba postów: 842 Grupa: Robimy izol... Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Nie będę mógł za bardzo pomóc.
  • Computer Network Assignment Help By Computer Netwo... Liczba postów: 1 Grupa: Robimy izol... Do you find it difficult to complete your assignments? Have you considered paying someone to complete them for you? You can stop searching because Computer Netw...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19625 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 221

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >