Witam.Chcę docieplić od wewnątrz ściane betonową,która z zewnątrz jest obmórowana klinkierem i wydaje mi się że pomiędzy nimi nie ma żadnej izolacji.Mieszkam w Hiszpani,zima nie jest dluga i mrożna ale i tak ta ściana jest zimna.płyt/klimatycznyc/ani bloczków Ytong Multipor tutaj nie kupie bo ich nie ma.myślałem o dociepleniu z wełny mineralnej,paroizolacji i płyt GK.albo wełna lub styropian i przemórować ceglą dziórawką o gr4cm(4*40*60)czy dać równierz paroizolacje?prosze o pomoc
offline darek1111 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline nezi5 fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline glowacky praktykant
|
Ocieplenie ściany od środka można wykonać za pomocą płyt izolacyjnych thermoblok. Poza izloacją termiczną będziesz miał bardzo dobrą izolację akustyczną. Poza tym z uwagi na materiał bazowy (masa drzewna), z którego wykonane są te płyty nie musisz obawiać się o ich wpływ na zdrowie przebywających w pomieszczeniu ludzi. |
| |
Konto usunięte praktykant |
|
| |
offline Radex moderator
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline glowacky praktykant
|
Można zastosować ściankę na stelażu (dodatkowo ze szczeliną wentylacyjną między istniejącym murem a dociepleniem jeśli jest taka mozliwość).Odpada wtedy problem mocowania płyt izolacyjnych oraz paroizolacji. Widziałem wykonane w ten sposób docieplenie płytami thermoblok (wykończenie płytą G/K)i nie sądzę aby takiej ścianie powstawał "syf". Warunkiem jest sprawnie działająca instalacja wentylacyjna. |
| |
offline Katarzyna S. inżynier
|
|
| |
offline Mendels praktykant
|
|
| |
|
Tak jak pisałam wyżej najlepiej najpierw sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe. Można to zrobić samodzielnie znając dokładnie warstwy budujące przegrodę (i te projektowane, czyli warstwę termoizolacji) i ich grubości. Do obliczeń możesz użyć np. programu KI-Humidity do ściągnięcia bezpłatnie ze stron Knauf Insulation. Podobne programy powinny być również na innych stronach firm produkujących materiały do ociepleń budynków. |
| |
|
Tak jak pisałam wyżej najlepiej najpierw sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe. Można to zrobić samodzielnie znając dokładnie warstwy budujące przegrodę (i te projektowane, czyli warstwę termoizolacji) i ich grubości. Do obliczeń możesz użyć np. programu KI-Humidity do ściągnięcia bezpłatnie ze stron Knauf Insulation. Podobne programy powinny być również na innych stronach firm produkujących materiały do ociepleń budynków. |
|