ocieplenie ściany wewnętrznej

« Powrót do grupy: Robimy izolację cieplną

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

22 lipca 2008, 22:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam zamiar w tym roku ocieplić ścianę pokoju, która graniczy z gankiem. Chcę to zrobić od strony wewnętrznej, czyli w pokoju. Mimo ocieplenia całego domu styropianem w tym pokoju jest zimniej niż w pozostałych, mimo że jest najmniejszy. Uważam, że sąsiedztwo nieogrzewanego ganku robi swoje. Potem mam w planie zabudowę tej ściany szafą rozsuwaną - garberobą. Jakich użyć materiałów do ocieplenia tej feralnej ściany i czy w ogóle jest to technicznie dobry pomysł. :oops:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 lipca 2008, 00:55

Pomysł zły!
Najpewniej ma Pani źle dobrane ocieplenie i w ścianie zachodzi kondensacja pary wodnej, skutkiem czego mokra termoizolacja przewodzi silnie ciepło - zamiast izolować.
Dodatkowe ocieplenie od środka tylko pogorszy problem, zaś zabudowa szafą doprowadzi do pleśni i zagrzybienia.
Jedyne wyjście, to porządnie wykonana analiza cieplno-wilgotnościowa ściany i wtedy można podać sposób rozwiązania.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 lipca 2008, 15:29

Dziękuję za radę, ale kto robi taką analizę i gdzie. :cry:

Zgłoś | Cytuj | Link

24 lipca 2008, 15:46

Z tego co wiem, tylko kilka osób w kraju to robi. Ja także. Dla użytkowników serwisu BDB udzielamy rabatu 50%, więc wydatek wyniesie 100-200 zł.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

8 listopada 2008, 16:54

Mam pytanie, mieszkam w starym budynku z lat 50, ściany są grube 50 cm. ale b. zimne, oczywiście nie ma szans żeby spółdzielnia ociepliła ten budynek , zależy mi głownie na jednej ścianie bez okna żeby ja ocieplić ...jak najlepiej to zrobić ? wełną mineralną czy steropianem ?

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 grudnia 2009, 02:10

Wygląda na to, że żadnym z tu wymienionych... Było o tym w innym temacie. W skrócie: materiały tradycyjne nie nadają sie do ocieplania ścian od wewnątrz. Poleca się w tym celu raczej coś w rodzaju bloczków Ytong Multipor:
http://www.xella.pl/html/pol/pl/8054.php

Zgłoś | Cytuj | Link

14 stycznia 2010, 23:02

A jak z budynkami ze starego jak nie wiem co pryskiego muru??

Zgłoś | Cytuj | Link

15 stycznia 2010, 14:58

Każdy przypadek wymaga indywidualnych obliczeń cieplno-wilgotnościowych - inaczej szkoda czasu i wydanych pieniędzy.
Wiecej na ten temat w serwisie BDB.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 kwietnia 2010, 02:04

ja bym jednak spróbowal

Zgłoś | Cytuj | Link

10 maja 2011, 10:52

Sprawdź artykuł o termoizolacji budynków w darmowej gazecie budowlanej eFachowiec link: http://efachowiec.info/index.php?site=numer_2 010_4

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ocieplanie Liczba postów: 13 Grupa: Robimy izol... Z dobrej jakości firm specjalizujących się w ocieplaniu to polecam https://iqterm.pl/ Korzystałam z ich usług i naprawdę jestem mega zadowolona
  • jak ocieplic garaż blaszany Liczba postów: 41 Grupa: Robimy izol... Ocieplenie garażu blaszanego to świetny pomysł, zwłaszcza na nasze kapryśne zimy. Najczęściej stosuje się styropian o grubości 3-5 cm, mocowany od wewnątrz za p...
  • Ocieplenie poddasza - czym najlepiej ? Liczba postów: 175 Grupa: Robimy izol... Więcej pracy i problemów niż pożytku. Musisz zastosować paroizolacje. Cięcie i uszczelnianie jej między krokwiami, do fachowej roboty się nie zalicza. Lepiej za...
  • Jaki tynk? Liczba postów: 842 Grupa: Robimy izol... Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Nie będę mógł za bardzo pomóc.
  • Computer Network Assignment Help By Computer Netwo... Liczba postów: 1 Grupa: Robimy izol... Do you find it difficult to complete your assignments? Have you considered paying someone to complete them for you? You can stop searching because Computer Netw...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19626 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 172

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >