ocieplenie starego dachu

« Powrót do grupy: Robimy dach

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

30 sierpnia 2010, 15:01

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Mam taki problem. Dom (piętrowy) ma już ponad 20 lat. Dach jest dwustronnie spadzisty. Między krokwiami jest strop drewniany 1-go piętra. Od 2-3 lat, zimą, wchodząc na górę odczuwa się wyraźną różnicę temperatur. Tak jakby ciepło uciekało. Do ocieplenia, jak pamiętam, użyta była zwykła folia(innej wtedy nie było) i dwie warstwy wełny 50 takiej zielonej. Ostatnio wszedłem na strych i oderwałem ze stropu deski przy krokwiach bo myślałem,że wełna się zsunęła. Ale jest, natomiast przyklapnięta.Z 10 cm jest 6. Na stropie mogę wymienić,ale co ze skosami? Pełne deskowanie z 2 stron. Z zewnątrz papa+blacha(jeszcze dobra), od środka boazeria.Jak to ocieplić i czym?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 sierpnia 2010, 17:18

zerwac boazerie od wewnatrz, wyjac stara welne i dac nowa ... na to folia, plyty GK lub osb i po sprawie ... jezeli jest "przyklapnieta" (nie spelnia juz swojej roli), to rowniez sa szczeliny pomiedzy welna i dlatego zimno wpada

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 sierpnia 2010, 18:50

Czyli bez totalnej demolki nic nie będzie. A gdyby docieplić od wewnątrz? Nabić łaty,dać wełnę i potem płyty osb. Wysokość mam tam 2,70 więc 100 mm mniej nie będzie problemem. Tylko jaką grubość wełny trzeba dać żeby było dobrze? Folia też? Z góry dzięki za informacje.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 sierpnia 2010, 23:14

teoretycznie mozna, ale czy to nie zwiekszy obciazenia dachu i w jakim stanie jest stara welna ( czy nie jest czasem gdzies namoknieta, splesniala itp)... grubosc welny: jezeli usuniesz stara, to 10-12 (na grubosc krokwi) i pozniej na przekladke 5 ( wtedy bedzie solidnie) ... jezeli nie usuniesz starej (bo jest dobra, ale tylko przyklapnieta i zostawisz boazerie), to 8-10 wystarczy ( teoretycznie mozesz dac 5, ale moze byc za chlodno)... folie paroizolacyjna przydaloby sie, zeby wilgoc od wewnatrz nie wpadala na welne i nie zostawala tam ... jest jeszcze folia z powloka alu, ktora dodatkowo odbija promieniowanie cieplne zeby nie uciekalo pomieszczenia ( ale kosztuje slono ;-) )

plyty GK sa lzejsze i latwiej zrobic konstrukcje z profili metalowych ... i sa ciensze od osb .. i tansze 8)

Zgłoś | Cytuj | Link

31 stycznia 2012, 20:40

chciał bym się zapytać czy mogę pomieść belki co łączą dwie strony dachu bo są za nisko

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 lutego 2012, 12:48

Czy na stary, przez lata obciążany dach może ze spokojem położyć blachodachówki? z góry dzięki za odpowiedź

Zgłoś | Cytuj | Link

25 czerwca 2012, 19:38

Użytkownik Gość: mirekk napisał: chciał bym się zapytać czy mogę pomieść belki co
łączą dwie strony dachu bo są za nisko

Jeśli dobrze zrozumiałam treść postu, to każda ingerencja - podniesienie/obniżenie belek) może naruszyć konstrukcję dachu.
---
Służę pomocą,
e-Rzecznik Knauf Insulation

Zgłoś | Cytuj | Link

12 kwietnia 2013, 19:59

lepiej skorzystać z usług firmy. W Poznaniu można kupić nowe mieszkania ? Inwestycja została wykonana z najwyższej jakości materiałów. Ceny są promocyjne Deweloper SGI

Zgłoś | Cytuj | Link

23 grudnia 2015, 13:23

Dobry kontakt jest z ludźmi z Woj Tom jeśli chodzi o takie izolacje. Mają swój portal -www.izolacja-natryskowa.eu. Szybko działają, ale zwracają uwagę na szczegóły, wszystko tłumaczą, objaśniają.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 stycznia 2016, 15:59

Użytkownik yeti napisał: Witam. Mam taki problem. Dom (piętrowy) ma już ponad 20
lat. Dach jest dwustronnie spadzisty. Między krokwiami jest
strop drewniany 1-go piętra. Od 2-3 lat, zimą, ....

No znam ten problem... Mnie też to czeka niestety. Jednak ja już wiem że bez 'bajzlu' sie nie da. Choć u mnie sprawa będzie o tyle prostsza że kłopotem jest zbyt mało wełny. Był już dekarz na oględzinach, był zaprzyjaźniony majster od wykończeń wnętrz. U mnie trzeba będzie zwalić płyty gips-karton i dołożyć drugą warstwę wełny. Byłem w hurtowni i wiem że są stelaże które pozwalają na ułożenie do 25 cm wełny. Już wiem że wezmę wełnę z paroca bo mają wełnę kamienną a nie jak ta badziewna marketowa wełna z isovera... Tak wiec mnie przygoda w docieplanie poddasza też czeka.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dach cieknie przy komimie, Czym uszczelnić? Liczba postów: 11 Grupa: Robimy dach Poradźcie proszę, czym można uszczelnić dach z blachy trapezowej bo zaczął cieknąć w okolicach kominów. Jak to można załatać? Silikonem (ale czy kwas octowy zaw...
  • Dach plaski - wady Liczba postów: 37 Grupa: Robimy dach A jaki Tobie się podoba? Nie myśl, co chce projektować architekt, tylko co ty chcesz mieć. Ja przez 5 lat marzyłam o plaskim dachu, ale gdy już zaczęłam konkret...
  • Z czego dach? Liczba postów: 283 Grupa: Robimy dach Zastanawiasz się, jak dbać o dach? Odwiedź https://poradnikbudowlany.eu/dlaczego-re gularne-czyszczenie-dachu-jest-kluczowe- do-utrzymania-trwalosci-pokrycia i do...
  • Jaki dach jest najtrwalszy? Liczba postów: 306 Grupa: Robimy dach Jak dla mnie ciężko stwierdzić, każdy typ dachu ma swoje zalety i wady, a trwałość tak naprawdę zależeć będzie od materiałów i od wykonania.
  • Jak policzyc powierzchnie szczytu domu Liczba postów: 8 Grupa: Robimy dach Jak obliczyć powierzchnię szczytu domu? Aby obliczyć powierzchnię szczytu domu (czyli powierzchnię trójkątnego lub trapezowego fragmentu ściany bocznej pod dac...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19470 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 325

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >