Witam. Mam taki problem. Dom (piętrowy) ma już ponad 20 lat. Dach jest dwustronnie spadzisty. Między krokwiami jest strop drewniany 1-go piętra. Od 2-3 lat, zimą, wchodząc na górę odczuwa się wyraźną różnicę temperatur. Tak jakby ciepło uciekało. Do ocieplenia, jak pamiętam, użyta była zwykła folia(innej wtedy nie było) i dwie warstwy wełny 50 takiej zielonej. Ostatnio wszedłem na strych i oderwałem ze stropu deski przy krokwiach bo myślałem,że wełna się zsunęła. Ale jest, natomiast przyklapnięta.Z 10 cm jest 6. Na stropie mogę wymienić,ale co ze skosami? Pełne deskowanie z 2 stron. Z zewnątrz papa+blacha(jeszcze dobra), od środka boazeria.Jak to ocieplić i czym?
offline yeti praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Radex moderator
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline yeti praktykant
|
Czyli bez totalnej demolki nic nie będzie. A gdyby docieplić od wewnątrz? Nabić łaty,dać wełnę i potem płyty osb. Wysokość mam tam 2,70 więc 100 mm mniej nie będzie problemem. Tylko jaką grubość wełny trzeba dać żeby było dobrze? Folia też? Z góry dzięki za informacje. |
| |
offline Radex moderator
|
teoretycznie mozna, ale czy to nie zwiekszy obciazenia dachu
i w jakim stanie jest stara welna ( czy nie jest czasem
gdzies namoknieta, splesniala itp)... grubosc welny: jezeli
usuniesz stara, to 10-12 (na grubosc krokwi) i pozniej na
przekladke 5 ( wtedy bedzie solidnie) ... jezeli nie
usuniesz starej (bo jest dobra, ale tylko przyklapnieta i
zostawisz boazerie), to 8-10 wystarczy ( teoretycznie mozesz
dac 5, ale moze byc za chlodno)... folie paroizolacyjna
przydaloby sie, zeby wilgoc od wewnatrz nie wpadala na welne
i nie zostawala tam ... jest jeszcze folia z powloka alu,
ktora dodatkowo odbija promieniowanie cieplne zeby nie
uciekalo pomieszczenia ( ale kosztuje slono ;-) ) |
| |
Gość: mirekk praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Bronz majster
|
Czy na stary, przez lata obciążany dach może ze spokojem położyć blachodachówki? z góry dzięki za odpowiedź |
| |
offline Katarzyna S. inżynier
|
|
| |
offline jozek.l majster
|
lepiej skorzystać z usług firmy. W Poznaniu można kupić nowe mieszkania ? Inwestycja została wykonana z najwyższej jakości materiałów. Ceny są promocyjne Deweloper SGI |
| |
Gość: luca24ff praktykant |
|
| |
offline derbud doświadczony
|
|
|