Witam
mieszkam w starym domu pochodzącym z czasów wojny i musze
zrobić remont klatki schodowej i zupłenie nie wiem jak sie
do tego zabrać ;/ schody sa chyba z 10 razy malowane farba
olejna wiec nie wiem czy dam rade zdrapać starą farbę aby
na nowo pomalować lakierem, trudno mi określić w jakim
stanie będą schody pod warstwą farb, zreszta jest też
drewniana balustrada (niezbyt ciekawa) chcialam ją
zastąpić metalową ale nie wiem czy jest to takie proste
odciąć starą i zamontować nową.
Może ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły na odnowienie
schodów?
Zastanawiałam sie również nad wykłądziną ale mam w
domu psa z krótka sierścią i nie wiem czy odkurzanie
takich schodów nie będzie trudne, zresztą co poźniej
zrobić gdy będą brudne czy uda się to tak szybko i
sprawnie wyprać.
Proszę pomóżcie! Bo już nie umię patrzeć na tą moją
okropną klatkę schodową.
Gość: szczurek501 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline bud fachowiec
|
Co do ściągnięcia farby to nie powinnaś mieć problemu, bo możesz to zrobić albo opalarką albo w bardzo prosty sposób środkami chemicznymi. Fakt nie wiadomo czego można spodziewać się pod farbą, więc cyklinowanie jest chyba nieuniknione - i to byłby największy problem jeżeli chodzi o remont schodów. Demontaż balustrady i montaż nowej to też nie jest jakimś wielkim wyzwaniem. |
| |
Reklamy Google | |
Gość praktykant |
Najlepiej byłoby położyć płytki na schodach no ale do tego trzeba zedrzeć te farbę olejną choć sa preparty do tego i to nawet nie drogie jak Skansol. Zawsze możesz zedrzeć diaksem. Co bo balustrad to najlepiej byłoby zdemontować stara balustradę przed położeniem nowej. Z doświadczenia wiem że najlepiej nową balustradę stawiać na końcu bo wtedy nic nie jest sztukowane ani zniszczone. A do balustrad polecam firmę HABE. Wiem że takie dziwne tematy ich kręcą. |
| |
offline Renowacja schodów praktykant
|
|
| |
Gość: kalec praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline gabon fachowiec
|
|
| |
offline tomek133 majster
|
ja uważam ze schodów nie ma sensu odnawiać jeżeli są bardzo zniszczone, ponieważ dalej będą staro wyglądać , ja u siebie zdemontowałem stare i teraz zamontowałem nowe http://www.schody-studio.pl/schody_samonosne/ na_konstrukcji_drewnianej sa bardzo ładne i były nie drogie... |
| |
Gość: Akane praktykant |
Słuchajcie a co myślicie o metalowych poręczach do schodów? – ja myśle o takim rozwiązaniu u siebie, już znalazłam odpowiednia firme, która wyceniła mi produkty ,jakie chciałabym kupić http://www.gomar-stal.pl/ - może ktoś zna tę firmę? Lub doświadczał podobnej sytuacji u siebie i może powiedzieć coś więcej ?? |
| |
Gość: ParOlka praktykant |
A moze na zasadzie polozenia na nie okladzin np z marmuru ? – ja sama ostatnio zdecydowalam sie na cos takiego u siebie w domu . Firma ktora realizowala zamowienie http://www.lotowski.pl pomogla mi w doborze kolorystki kamieni I gatunku, ktory najlepiej stosowac przy naszych warunkach klimatycznych. Efekt jest naprawde niesamowity, polecam zastanowic sie wlasnie nad czyms takim |
| |
Gość: robix praktykant |
Mam betonowe schody w domu i teraz chciałby je trochę odnowić. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem jak tutaj ale nie wiem jak się do tego zabrać. Deski i przymocowanie nie będzie stanowiło żadnego problemu ale jak pomalować drewno aby uzyskać taki efekt? Macie jakieś pomysły? |
|