pół dużej lub jedna mała cukinia
szklanka tartego żółtego sera
5 łyżek pikantnego ketchupu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki otrąb
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki,
a miąższ zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Wrzucić do
miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z
soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i
drobno posiekaną cebulą. Doprawić do samku solą, pieprze
oraz dodać świeże zioła. Dodać roztrzepane jajko,
otręby i bułke tartą. Jeśli masa zbyt rzadka, aby
formować z niej placuszki, dodać nieco mąki. Na dużej
patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże
placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i
smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu.
Podawać z surówkami.
offline fresh blood majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
Konto usunięte praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Dandek13 praktykant
|
Co do cukinii i innych warzyw czy korzystacie z jakichś szklarni? Ja dostałem w prezencie namiot do uprawy roślin i nie wiem czy mi się do czegoś przyda? |
Ten post był edytowany przez Dandek13 dnia: 25 sierpnia 2021, 11:19 | |
| |
Gość: Jamesner praktykant |
|
| |
Gość: Jamesner praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline januszteorii praktykant
|
Dzięki wielkie są pyszne. Ja kiedyś robiłem podobne
tylko na słodko z dyni. |
| |
Gość: Ola_29 praktykant |
Kiedyś hodowałam dynie nawozami Plagron, była przepyszna wszystkim gorąco polecam |
|