witam...
jestem na etapie zalatwiania warunkow bud. w wydziale
archit... UM.. ale moje pytanie dotyczy fundamentow, otóż
zastanawiam sie czy lepiej wykonac tradycyjny fundament czy
tez plyte fundamentową... rozmawialem z kilkoma fachowcami
w zakresie budowlanym i zdania są podzielone dokladnie
50/50... czy moglibyscie cosik doradzic?? ewentualnie moze
jakis link domaterialow gdzie mozna poczytac na temat plyty
fund... , za miesiac chcialbym juz zamowic projekt, a z tego
cosie orientuje to powinienem podac taki szczegol jak
rodzaj fundamentu :) ... z gory dziekuje
pzdr...tomek
Gość: tomek praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Wiktor praktykant |
W portalu budnet znalazlem takie cos: |
| |
Reklamy Google | |
Gość: Wiktor. praktykant |
aaa..i jeszcze :) |
| |
Konto usunięte praktykant |
zbrojnie plyty tylko siatka?? a o jakiej grubosci ?? ja tez sie zastanawiam nad takim rozwiazenim ale ja uzlozylem sobie tak robie wykop na 1,2 m na szerokosc 40 cm i zalewam to wszystko w ziemi betonem na dole wykopu planuje zbrojenie z drutu 4 drutów fi 12 spietych strzemionami. Po zalaniu w ziemi stawiam szlunki wysokosci 50 cm od ziemi i poziomuje i zalewam betonem. Po stwardnieciu wszystkiego okolo miesiaca zasypuje srodek zwirem potem piachem ubiajam izolacja przeciwwilgociowa na to styropian odpowiedniej kalsy o grubosciach np 2x5 do 2x10 na przemian ukladane dwie warstwy i na tym zbrojenie ze drutow fi 10 o kwadratach 15 do 20 i zalewam betonem klasy b20. |
| |
Konto usunięte praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: zxcvxbv praktykant |
|
| |
offline FHU KS doświadczony
|
Eco Inwest |
| |
offline przemek98 praktykant
|
Witam. Ja zawsze gdy coś robię na początek wchodzę na stronę MGProjekt, mają naprawdę przydatne tematy. A co do płyty fundamentowej to znalazłem dla Ciebie ten artykuł http://www.mgprojekt.com.pl/blog/plyta-fundamentowa na pewno czegoś ciekawego się dowiesz. Ja osobiście polecam tą metodę, ze względu na to że o wiele szybciej można zakończyć budowę. Jest to z pewnością duży atut w czasach, gdzie wszędzie się nam spieszy. |
| |
offline przemek98 praktykant
|
Witam. Ja zawsze gdy coś robię na początek wchodzę na stronę MGProjekt, mają naprawdę przydatne tematy. A co do płyty fundamentowej to znalazłem dla Ciebie ten artykuł MGProjekt na pewno czegoś ciekawego się dowiesz. Ja osobiście polecam tą metodę, ze względu na to że o wiele szybciej można zakończyć budowę. Jest to z pewnością duży atut w czasach, gdzie wszędzie się nam spieszy. |
| |
Gość: marlos praktykant |
dużo zależy od terenu, na którym ma być budowa, najpierw robi się badania geologiczne, np. u http://www.geoxx.pl/ Olsztyn, później można się zastanawiać nad fundamentem |
|