Mieszkamy w 3pokojowym mieszkaniu, pod koniec roku na świat przyjdzie nam dziecko :) Na początku łóżeczko będzie oczywiście stało w naszej sypialni abyśmy mieli bliżej, ale już się zastanawiamy czy jest sens robienia oddzielnego pokoju dziecięcego w sytuacji gdy mieszkanie nie jest duże i ma tylko 3 pokoje. Drugą kwestią jest ewentualna aranżacja tego pokoju. Jasne, że póki dziecko będzie malutkie to nie będzie zwracało uwagi na jego wystrój. Ale potem ... Zastanawiamy się z żoną czy opłaca się kupować specjalne meble dla dzieci, jakieś fikuśne łóżka w przedziwnych kształtach (w "domu nie do poznania" jest to normą), bajkowe tapety etc. Zależy nam oczywiście na tym aby dziecko czuło się dobrze ale czy to nie jest przesadą? Przecież dzieci tak szybko rosną i tak szybko zmienia im się gust i poglądy, że wystrój tego pokoju trzeba by było zmieniać średnio co rok- no może dwa.
Gość: przyszli rodzice praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: ula 32 praktykant |
Czy ma to być oddzielny pokój czy nie to już sami powinniście zdecydować. Nasza Natalcia ma na przykład własny pokój dopiero od roku. Wcześniej nie mieliśmy do tego warunków, ale gdy tylko się przeprowadziliśmy postanowiliśmy zrobić pokój dla małej. Co do mebli to postawiliśmy na praktyczność. Klasyczny regał dziecięcy i proste łóżko. Ściany za to są bardzo kolorowe, bo użyliśmy barw natury. Wiadomo, że łatwiej jest zmienić kolor ścian niż całą resztę wyposażenia pokoju. |
| |
Reklamy Google | |
offline robertb fachowiec
|
Myślę, że takie pytania to rozsądniej byłoby skierować
do psychologa dziecięcego, a nie na forum budowlane :wink:
|
| |
offline majkale fachowiec
|
Oczywiście, że warto jest zakupić osobne meble dla dzieci
- jak wiadomo dziecko ma całkiem inne potrzeby. Tradycyjne
meble mogą być niewygodne albo też zrobione z toksycznych
materiałów ;) |
| |
offline Meblonista doświadczony
|
Wg mnie dziecko powinno mieć oddzielony pokój dla Jego
samodzielności, a także prywatności Jego i Waszej. Skoro
macie 3 pokojowe mieszkanie, to są idealne warunku ku
temu. |
| |
Reklamy Google | |
offline brawurka inżynier
|
Z doświadczenia wiem, że jeśli patrzymy na ekonomię to nie opłaca się kupować bajkowych mebli. Starczą na maksymalnie 5 lat. Później dochodzą dodatkowe wydatki. Jak dziecko wyrośnie ze swojego łóżeczka to wystarczy kupić wersję "dorosłą" w tym stylu http://www.urokdrewna.pl/lozko-drewniane-sosn owe-mario-90x200-p-241.html i wystarczy kupić dziecięcą pościel i już jest dodatek bajkowy. Pokój można ozdobić firankami, zasłonkami, naklejkami itd. Wówczas pokoik będzie przytulny i nie będzie potrzeby wymiany mebli co kilka lat |
| |
Gość: Alinkka praktykant |
no bajkowe może nie, ale mi się strasznie podobają takie meble edukacyjne http://www.tamer.com.pl/. w przedszkolu, do którego chodzi mój synek, ostatnio były wymieniane meble i wybrali właśnie te. dzieciaki się super bawią. tylko nie wiem niestety czy jest opcja zakupu takich do domu. |
| |
Gość: ania7757 praktykant |
|
| |
offline antek1 praktykant
|
Najlepiej urządzić pokój w taki sposób, aby podobał
się dziecku aż do wieku nastoletniego;) |
| |
offline Studio Caramella praktykant
|
Też bym się głęboko zastanawiał nad jakimiś fikuśnymi
meblami, bajkowymi tapetami itp., gdyż dziecko szybko z
nich wyrośnie. Lepiej kupić stylowe meble, których design
będzie odpowiedni dla dziecka w różnych wieku. Kolejny
ważny aspekt to, aby meble rosły razem z dzieckiem tj.
można było je przekształcać i dokupywać kolejne
elementy pasujące do całości. Jedna z naszych kolekcji
pt. Bianco
http://www.caramella.pl/kolekcje/kolekcja_bianco |
|