popekany strop

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

23 stycznia 2007, 01:00

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam pytanie. Po wylaniu stropu, strop popękał. Są to pęknięcia powierzchniowe, dośc gęste o szerokości ok.2 mm i glębokości ok.3cm, czy to normalne? żaznaczam,ze strop był wylewany tydzien temu ale przy temp. wyższej niż 7 stopni C.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 stycznia 2007, 19:37

Podane objawy świadczą o już popełnionych błędach, które mogą rzutować na dalsze zachowanie się stropu. Wszystko wskazuje, że nie zabezpieczono się przed skurczem betonu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2007, 00:36

Pekanie jest spowodowane zwykle kombinacją takich czynników jak: skurcz spowodowany wysychaniem, skurcz termiczny. Problem ten może być znacznie zredukowany gdy podejmuje się środki zapobiegawcze w odpowiednim momencie oraz zastosuje się włókna stalowe i polipropylenowe w mieszance betonowej.
Zarysowania spowodowane są czasami też drugorzędnym skurczem powierzchni i powstaje tak zwana drobna siatka spękań. Są one lekko widoczne. Kształt pęknięć przypomina siatkę, która jest lepiej widoczna, gdy zmoczy się powierzchnię posadzki.
Mysle, ze powinien sie temu przyjrzec fachowiec, moze by tak kierownik budowy? Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

24 stycznia 2007, 00:48

Ekipa z placu budowy uspokaja mnie, ze ww.fakt jest rzeczą normalną i powstałą na skutek prawidłowego wiązania betonu. Czy jest to prawda? Proooooszę o fachową poradę.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 stycznia 2007, 00:54

Użytkownik ula6 napisał: Ekipa z placu budowy uspokaja mnie, ze ww.fakt jest rzeczą normalną i powstałą na skutek prawidłowego wiązania betonu. Czy jest to prawda? Proooooszę o fachową poradę.

Znalazłam ciekawy artykuł (ponizej), który może Ci pomóc. Ja sama słyszałam o takich błędach. Poczytaj, może sie przyda :) pozdrawiam serdecznie

http://www.tagra-matrix.pl/bledy_posadzek.php

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2007, 14:32

dzieki, madziara :) sam szukałem podobnego "poradnika", bardzo mi sie przydał. pozdrawiam!

Zgłoś | Cytuj | Link

24 stycznia 2007, 17:59

Ja również dziękuję! Zabieram się za czytanie.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, będę ogromnie wdzięczna :)

Zgłoś | Cytuj | Link

13 lutego 2007, 19:38

Madziara i inni!
Trzeba sobie rozróżnić strop od posadzek. Co prawda tu i tam jest beton, ale skutki i objawy pęknięć są często różne. Takie szerokie szczeliny na 2 mm jak podaje ula6 są niedopuszczalne! To nie są mikrorysy! Przyczyna pęknięć może być różna, ale nie jest to objaw normalny! Świadczy o braku kwalifikacji do betonowania przez wykonawcę. Sprowadź czym prędzej na budowę specjalistę, niechaj to obejrzy!

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19418 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 191

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >