Mam pytanie odnośnie procedur oddania budynku do użytku. W
1991 roku
rodzice otrzymali pozwolenie na budowe domu, ostatni wpis w
dzienniku
budowy jest z 2002 roku i mówi o odbiorze końcowym budynku
( wystawił
kierownik budowy, oraz wpis geodety potwierdzający że
budynek jest
namierzony i wniesiony do mapy zasadniczej )W roku 2006
postanowiłem
zaadaptować parter ( garaż dwu stanowiskowy ) no
pomieszczenie
mieszkalne, zlikwidowałem dwie bramy wjazdowe do tych
garaży i
postawiłem jedną ścianke działową która ma oddzielać
łazienkę od
pokoju. Problem w tym że cały budynek nie został
zgłoszony do
użytkowania ,a ja zrobiłem już zmiany o których już
wcześniej
wspomniałem bez porozumienia z architektem i kierownikiem
budowy.I tu
moje pytanie gdzie się zgłosic jak odbywa się cała
procedura
zalegalizowanie tej adaptacji i jakich ewentualnie kar mogę
sie
spodziewać. Czy najpierw zgłosić budynek do użytkowania
a później
zalegalizować czy postępowanie w takiej sytuacji jest
zupełnie inne.
prawo budowlane
«
Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom
Ostatnio na forum
- Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...
- rozbiórka domu Liczba postów: 33 Grupa: Zanim wybud... Rok temu otrzymaliśmy w spadku dom, ale niestety był w bardzo złym stanie, a na posesji znajdowała się także stara stodoła. Zdecydowaliśmy się na wyburzenie wsz...
- reklama na granicy Liczba postów: 39 Grupa: Zanim wybud... Też właśnie szukam drukarni oferującej wydruk banera. Znacie może jakąś solidną firmę z niezłymi cenami?
- Zakup działki na stanowisku archeologicznym Liczba postów: 22 Grupa: Zanim wybud... Trzymaj namiary - https://pogotowiearcheologiczne.pl/ Też mieliśmy ogarniany taki temat. To było konieczne. Ogarnęli robotę, ale przede wszystkim papiery, przed...
- Budowa domu ,a działka rolna? Liczba postów: 21 Grupa: Zanim wybud... Oczywiście że można budować, pod warunkiem że gmina zmieni przeznaczenie terenu w planie miejscowym o co ( zmiana planu ) możesz wnioskować. Trochę to potrwa. P...