problem z pozwoleniem na budowę

« Powrót do grupy: Zanim będziesz mieć własną działkę

20 lipca 2010, 23:29

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,
mam poniższy problem.
Budynek wielorodzinny skąłdający się z 4 segmentow, ktorego każdego z segmetnow wlasciecielem jest inna osoba.
Budynek stoi na dwoch odzielnych dzialkach ew.
Pozwolenie zostało wydanego dla inwestora zastepczego, ktory sie wycofal. Budynek jest jeszcze nie wykonczony. Chemy przepisac to pozwolenie na wlasciecieli.
Moje pytania:
czy wniosek o przeniesienie decyzji pozwolenia na budowę, zgoda poprzedniego inwestora o przeniesienia oraz oświadczenie o zapoznaniu sie z decyzją wystarczą.
W PINB poinformowano mnie że musimy zawiązać (właściciele) grupę inwestrow, czy to konieczne? jezeli tak, czy takie cos musi byc notarialnie.

I jeszcze jedna rzecz, mamy juz pozowlenie na wszystkich wlasciecieli...
kazdy bedzie kończył swój segment... i co jeżeli ktos skonczy wczesniej, albo jezeli ktos wogole nie skonczy, co z oddaniem budynku do użytkowania czy można to uczynić indywidulanie, jeżeli pozwolenie jest jedno na wszystkich?

Kazdy segemtn ma odzielna klatke, wejcie.

Prosze o wszelkie sugestie.

Pozdr

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lipca 2010, 10:36

Z tego co mi się wydaje to musi być tak jak poinformowano Cię w PINB, i niestety będzie potrzebne zawiązanie inwestorów, a czy musi być notarialnie, hmm... wydaje mi się że tak.
Co do oddania budynku perzez jedną rodzinę wcześniej a drugą później to nie powinno być problemu, skoro wszystko jest osobno to powinno być ok.
To co napisałem to są jedynie moje przypuszczenia tak więc może ktoś jeszcze poratuje wszelaką informacją.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lipca 2010, 10:51

A przyszla mi taka mysl... czytalam wczoraj na Internecie, ze istnieje mozliwosc ubiegania sie w takim wlasnie przypadku o pozwolenie na budowe na jedna dzialke ewidencyjna, a wlasnie budynek jest podzielony na dwie- w przyszlosci na cztery.
Czy sadzicie, ze mozna tu zastosowac takie rozwiazanie? I co dziennkiem budowy i planem, czy przy oddawaniu do użytku można oddać xerokopie, bo jest tylko jeden egzamplarz u poprzedniego inwestora zastepczego?

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lipca 2010, 11:00

Jak xerokopia to tylko z oryginalną pieczątką. Co do tego rozwiazania to ja uważam, ze można próbować wszystkich sił i powiem jeszcze jedno uwarzam, że to nie jest głupi pomysł.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lipca 2010, 14:04

A orginalna pieczatka od kogo?

xero z pieczatka potwierdzajaca zgodnosc?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 lipca 2010, 18:45

Jeżeli chodzi o dziennik budowy to żadne ksera nie są honorowane. Dziennik budowy wydaje się PRZED rozpoczęciem budowy i jest on stemplowany przez Wydział Architektury Urzędu Miasta. Poza tym nie ma potrzeby kserowania dziennika, dziennik dotyczy określonego pozwolenia na budowę, w tym przypadku jednego i do dziennika wpisuje się wszystko co dotyczy budowy (obojętnie ilu jest właścicieli). Przy czym należy pamiętać, że do dziennika może się wpisywać kierownik budowy, inspektor nadzoru, projektant, inwestor. Ilość działek, na których jest wykonywana budowa, też jest sprawą drugorzędną. W momencie kiedy budowa dobiegnie końca, wtedy zgłaszacie budynek do odbioru i występujecie o zgodę na użytkowanie. Jeżeli uzyskacie taką zgodę, dostajecie automatycznie numer budynku. Jeżeli chodzi o różne okresy kończenia poszczególnych części budynku to można się ubiegać o częściowe pozwolenie na użytkowanie. Tyle, że ja akurat takiego przypadku nie przerabiałem, tak że najlepiej dowiedzieć się w UM w wydziale Architektury.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 208

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >