offline Mielek doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Megalopolis praktykant |
Zdecydowanie nie, warto jednak na etapie projektowania nowego budynku założyć ten rodzaj źródła ciepła, przez co pozwali to zaoszczędzić wydatki związane z budową komina, kanałów wentylacyjnych czy przyłącza gazowego. Jeśli chcesz zainstalować pompę ciepłą w starym domu zadbaj o ocieplenie budynku, uszczelnienie okien, drzwi i dachu. Ja tak zrobiłem i zleciłem firmie Synergio zamontowanie u mnie w domu powietrznej pomy ciepła wspartej fotowoltaiką. Sporo to kosztowało ale było warto bo w ostatnim sezonie koszty użytkowanie 180 metrowego budynku spadły o 60% - prąd, ciepła woda, ogrzewanie i klimatyzacja. To dobra inwestycja. Aby tak dalej przez kolejne 30 lat. Dostałem z powrotem 32 tysiące złotych z Czyste Powietrze i doliczyłem sobie tą inwestycje od podatku. Także jestem na plusie. |
| |
Reklamy Google | |
Konto usunięte praktykant |
To prawda pompa ciepła daje nam wiele możliwości i na
pewno to oszczędne rozwiązanie. Polecam go stosować w
swoich domach. |
| |
offline Konsultant Viessmann inżynier
|
Oszczędne i ekologiczne. Szczególnie w połączeniu z fotowoltaiką, kiedy produkujemy własny prąd ze słońca. Nie dość że nie emitujemy zanieczyszczeń, to jeszcze możemy zejść z rachunkami nawet do kilkunastu zł miesięcznie, przynajmniej w funkcjonującym jeszcze systemie opustów. |
| |
Gość: TommySh praktykant |
A propo pomp. czy jest tutaj ktos kto zakupował np pompe przemysłową? Mam troche dylemat, gdzie się w nia zaopatrzyć, myślałem o takiej firmie jak tutaj https://gaa.com.pl |
| |
Reklamy Google | |
Gość: KevinviocK praktykant |
|
| |
Gość: Gustavobodia praktykant |
|
| |
Gość: altauo60 praktykant |
|
| |
offline robert79 inżynier
|
|
|
projekt instalacji pod pompę
«
Powrót do grupy: Ekologiczny i energooszczędny dom
Ostatnio na forum
- dom energooszczedny Liczba postów: 331 Grupa: Ekologiczny... Zgadza się, najpierw należy ocieplić ściany, dach i podłogi oraz co ważne – wymienić okna na nowe, energooszczędne, co pozwoli na zmniejszenie ubytku energii na...
- Rekuperacja - jaką wybrać? Liczba postów: 30 Grupa: Ekologiczny... eśli ktoś zastanawia się nad montażem rekuperacji, zdecydowanie polecam firmę SIB. Zainstalowali u nas system kilka miesięcy temu i efekty są super – mamy w dom...
- pompa ciepła Liczba postów: 199 Grupa: Ekologiczny... Jeśli zastanawiacie się nad montażem pompy ciepła, mogę z całego serca polecić firmę SIB. U nas sprawdza się rewelacyjnie – w domu jest przyjemnie ciepło zimą i...
- Jaki kominek? Liczba postów: 9 Grupa: Ekologiczny... W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i potrzeby oszczędzania energii, coraz więcej osób poszukuje sposobów na Mapquest Directions stworzenie domu przyjazne...
- Energooszczędny dom jednorodzinny plus inteligencj... Liczba postów: 40 Grupa: Ekologiczny... Zdecydowanie warto rozważyć budowę domu energooszczędnego! Sam zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku, że chociaż początkowy koszt budowy może być nie...