Hej. Namawiam męża na remont. Sławek zbyt dużego doświadczenia malarskiego nie ma dlatego postanowiłam napisać i poradzić się na forum. Cały remont zaczniemy od kładzenia gładzi ale co dalej? Wystarczy tylko pomalować? Czy jeszcze czeka nas jakieś gruntowanie o którym ciągle się czyta? Będę wdzięczna za porady :wink:
offline Baasia praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline HANIA26 doświadczony
|
Wiesz co po położeniu gładzi ściany i tak trzeba zagruntować. Można też dodać białej farby do gruntu, a potem malować na wybrany kolor. U nas zawsze gruntowane było po acryl putz. Pamiętając o tym, aby poczekać aż dobrze wyschnie. Potem przed nałożeniem farby właściwej gruntowane było śnieżką grunt i ściany bardzo ładnie się prezentowały. Myślę, że trochę pomogłam, powodzenia. |
| |
Reklamy Google | |
offline justyna85 fachowiec
|
Wiesz co jeśli chcecie zrobić taki naprawdę generalny
remont to zacznijcie tak, Oceńcie stan podłoża np. czy
nie ma wilgoci itd. jeśli zależy wam na naprawdę
gładkiej powieszchni wybierzcie wałek o możliwie
najkrótrzym włosiu. NO i zaczynamy się do pracy:
Czyszczenie ścian z wszelkich zanieczyszczeń bo może
powodować do odpadanie farby,później tynkowanie,
zazwyczaj ściany chłoną wilgoć więc farba może się
odbarwiać żeby temu zapobiec możesz użyć uni-gruntu,
jak to wszystko wyschnie możecie zabrać się do malowania
wtedy ściany będą piękne, gładkie o żywych kolorach :)
|
| |
offline robertb fachowiec
|
|
| |
offline justyna85 fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline bud fachowiec
|
Oczywiście, że musisz ściany zagruntować przed malowaniem. Nie zgadzam się jednak z opinią aby dolewać gruntu do farby- gdyż w tym przypadku ani dobrze nie zagruntujesz ani nie pomalujesz. Kiedyś kobiety wrzucały włos łonowy do zupy, następnie podając ją mężczyźnie, a ten dzięki temu zabiegowi miał się w niej zakochać. Dolewanie do gruntu ma dokładnie takie samo działanie. Rozcieńcz grunt wodą jeżeli wymaga tego producent. Zrób tak koniecznie gdyż jeżeli nie rozcieńczysz może dojść do zjawiska przegruntowania. |
| |
offline Erkan doświadczony
|
Jeżeli planujesz w we właściwy sposób zabrać się za malowanie to warto zadbać przede wszystkim o odpowiednie przygotowanie powierzchni, jaką planujesz pomalować. Dodatkowo istotnym jest dobór odpowiednich narzędzi niezbędnych w trakcie wykonywania prac malarskich oraz preparatów i farb najlepiej o jak najlepszej jakości. Gdy już będziemy posiadali niezbędne narzędzia oraz preparaty, możemy zabrać się za oczyszczenie ścian oraz pomalowanie ich środkiem gruntującym. Sam jak wykonywałem u siebie remont zastosowałem środek gruntujący, który można znaleźć na stronie https://www.dulux.pl/pl/produkty/dulux-grunt- stabilizujacy . Po wykonaniu tych czynności i wyschnięciu ścian możemy przystąpić do malowania powierzchni farbą nawierzchniową. |
| |
Gość: esmeraldazj4 praktykant |
|
| |
offline sreberko doświadczony
|
Najpierw musi być oczyszczenie podłoża + grunt, potem szpachla i szlifowanie. Potem grunt + malowanie. Brak gruntowania to kłopot, bo i gładź i farba mogą po prostu odpaść, więc trzeba się do tego przyłożyć. Grunt polecam Acryl Putz Gu40, gładź Acryl Putz st10 Start. Oba produkty bardzo fajne i proste w aplikacji |
| |
Gość: kimou1 praktykant |
|
|