pytanie o czujnik wykrywania przeszkód

« Powrót do grupy: Zagospodarowanie terenu

13 kwietnia 2010, 16:20

Zgadzam sie: good 0 bad

Przeczytałem niedawno, że niektóre napedy posiadają czujniki wykrywania przeszkód? Chciałem zapytac czy nice i FAAC również coś takiego mają i czy ma to jakieś zastosowanie?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 kwietnia 2010, 14:44

Heh ciekawa sprawa. Nigdy o czymś takim nie słyszałem... może najwygodniej będzie po prostu wejść na stronę faaca.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 kwietnia 2010, 12:15

FAAC odkąd połączył się z Geniusem faktycznie wprowadził do swojej oferty napęd z takim właśnie czujnikiem :) Zastosowanie czujnika wykrycia przeszkody pozwala kontrolować dokładne położenie skrzydła bramy, a w przypadku uderzenia pozwala na odwrócenie kierunku ruchu skrzydła.Świetna sprawa ale jak dla mnie, póki co, za droga. Poczekam aż stanieje :D

Zgłoś | Cytuj | Link

15 kwietnia 2010, 13:33

Generalnie faac ma fajna ofertę. Teraz chcę sobie kupić ich napęd do bramy, ale wciąż się zastanawiam jaki model będzie dla mnie najlepszy. Skłaniam się ku 414. Czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat. Ale nie wiem, czy on jest wyposażony w taki czujnik o którym piszecie?

Zgłoś | Cytuj | Link

20 kwietnia 2010, 15:22

My zainstalowaliśmy jeszcze przed świętami napęd elektromechaniczny do bramy skrzydłowej. Skrzydło ma dł prawie 4 metry dlatego wybraliśmy faaca 415 - model 230V. Przeczytałem i później potwierdziłem to u osoby, która się na tym zna, że ma wysoką częstotliwość użytkowania. Co więcej akurat do tego konkretnego modelu przekonało mnie to, że jest on łatwy w montażu i nie trzeba było wykonywać żadnych przeróbek adaptujących. Oczywiście po zamknięciu się blokuje. Co prawda mam go krótko, ale póki co sprawuje się dobrze.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 kwietnia 2010, 16:41

414 jest faktycznie godny polecenia, ale z tego co mi wiadomo nie jest wyposażony w czujnik wykrywania przeszkód. Jeżeli masz dużo funduszy to polecam skłonić się raczej ku któremuś z modeli mających ten czujnik. Jeżeli natomiast nie to 414 będzie akuratnia ;) powiedziałbym, że wręcz najlepsza z tego przedziału cenowego

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2010, 13:35

Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. 2 tysiące to faktycznie nie drogo, tym bardziej, że sprzęt jest faktycznie dobry i bardzo sprawnie działa. Jest kilka bajerów, które ułatwiają życie, np to, że może się otwierać tylko jedno skrzydło.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 kwietnia 2010, 14:52

Wszystkie informacje są w katalogu na stronie faaca. Najlepiej wejść na stronke i sobie poczytać w razie jakichkolwiek wątpliwości.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 maja 2010, 13:58

Ja sobie zakupiłem 414 i muszę powiedzieć, że się sprawdza! Na prawdę jestem zadowolony. Taki cacko ułatwia życie ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

11 maja 2010, 11:58

Z tym wykrywaniem przeszkód chodzi o to, że jak brama napotka na przeszkodę to przestaje się zamykać (czyli po prostu się zatrzymuje) lub też otwiera. Jest to po prostu kwestia bezpieczeństwa.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Trawnik zawsze modny Liczba postów: 88 Grupa: Zagospodaro... Akurat jeśli chodzi o nawozy do trawników to bardzo dobre są te od Florovit i znajdziesz je w sklepie Inco https://sklepinco.pl/marka/florovit/, jak na przykład...
  • Mini ogródek pod blokiem Liczba postów: 19 Grupa: Zagospodaro... Rozglądając się za wyborem solidnych mebli ogrodowych to na pewno warto rozejrzeć się w ofercie Di Volio u których możliwości zdecydowanie nie brakuje. Przykład...
  • Idzie wiosna Liczba postów: 47 Grupa: Zagospodaro... Na kolejną wiosnę planuję budowę placu zabawa w ogrodzie. Polecam przeczytać https://www.schronisko.edu.pl/jak-zamont owac-plac-zabaw-aby-byl-bezpieczny-i-zgo dny...
  • Mała altana czy duży parasol? Liczba postów: 83 Grupa: Zagospodaro... Szukasz praktycznego sposobu na rozbudowę swojej przestrzeni ogrodowej? Altana przy ścianie domu to strzał w dziesiątkę! Na stronie https://homms.pl/altana-przy...
  • Tani i dobry grill Liczba postów: 21 Grupa: Zagospodaro... Kilka osób tutaj pytało się o możliwość grilowania na balkonie. Widzę tutaj dwie opcje 1. Kupno grilla elektrycznego 2 Grill węglowy ale bezdymny - co jest moi...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 162

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >