pytanie o dach

« Powrót do grupy: Robimy dach

17 kwietnia 2008, 17:17

Zgadzam sie: good 0 bad

czy można beż zgody sąsiada wypościć wiatrówkę , jeśli bydynek stoi w granicy działki?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 maja 2008, 23:08

Chyba nie. Jak chciałem okno przenieść to musiałem mieć zgodę dwóch sąsiadów. Paranoja :x

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 maja 2008, 03:50

Granica posesji jest nienaruszalna. Wszystkie wody opadowe z zabudowy można odprowadzać wyłącznie na swoją stronę. Woda nawet nie może kapać na teren sąsiada.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

30 maja 2008, 13:32

to nie rozumie . sąsiad zmienił na budynku gospodarczym pokrycie i wysunął dach /konkretnie tzw.wiatrówkę nad moja posesje i posesje swojego sąsiada o 15 centymetrów. woda płynąca z dachu / nie ma rynny / leje nie na moje ogrodzenie. sąsiad nie pytał o zgodę czy może wysunąć dach. Inspekcja nadzoru budowlanego w województwie lubelskim / nie podaje miejscowości/ stwierdziła ze nie ma problemu i nie ma podstaw do zmiany dachu i wnoszenia skargi na decyzję . I co państwo na to/ czy istnieje cos takiego jak nienaruszalnośc własności?

Zgłoś | Cytuj | Link

30 maja 2008, 18:36

Inspekcja nie ma racji (albo znajomi, albo niewiedza) urzędasów.
Nie masz innego wyjścia, jak udać się do adwokata i po konsultacjach złóż pismo do lokalnych władz o nakazanie poprawienia dachu tak, aby był zgodnie z przepisami, gdyż nie jest i masz podstawy do roszczeń.

Przytaczam kilka fragmentów obowiązujących przepisów w tym zakresie:
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz. U. Nr 75, poz. 690)
...
§ 12. 1. Przy usytuowaniu budynku na działce budowlanej powinny być zachowane odległości między budynkami i urządzeniami terenowymi oraz odległości budynku i urządzeń terenowych od granic działki i od zabudowy na sąsiednich działkach budowlanych, określone w rozporządzeniu, a także w przepisach odrębnych, w tym higienicznosanitarnych, o bezpieczeństwie i higienie pracy, o ochronie przeciwpożarowej oraz o drogach publicznych.
...
5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m.
...6. Budynek może być usytuowany ścianą zewnętrzną bez otworów bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, z zastrzeżeniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12 pkt 1, jeżeli:
1) wynika to z ustaleń decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bądź
2) na sąsiedniej działce istnieje już budynek ze ścianą usytuowaną bezpośrednio przy tej granicy, a wznoszony budynek będzie:
a) przylegał do istniejącego całą długością swojej ściany,
b) miał w pasie o szerokości 3 m, przyległym do granicy działki, wysokość i wymiar równoległy do tej granicy, nie większe niż w budynku istniejącym na sąsiedniej działce.
...
10. Budynek inwentarski, a także budynek gospodarczy do przechowywania płodów rolnych, w tym stodoła, nie mogą być sytuowane bezpośrednio przy granicy działki budowlanej jako sąsiadujące z budynkiem mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego oraz użyteczności publicznej...."

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 września 2021, 12:00

W takim razie jeżeli trwałe i funkcjonalne materiały hydroizolacyjne dla dachów to polecam zwróć uwagę na Icopal u których znajdziecie wysokiej klasy rozwiązania, jak Papy w Technologii Szybki Profil SBS na które sami się zdecydowaliśmy, przy czym możemy liczyć na 45 lat gwarancji.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 września 2021, 21:34

Najlepszy pomysł to zdecydowanie zadaszenie ze stali nierdzewnej, charakteryzujące się solidną jakością. Dostarczone przez https://www.stalnierdzewna.biz/dachy całkowicie sprostały moim wymaganiom, świetnie się to sprowadza! Budynek mocno zyskał.

Zgłoś | Cytuj | Link

6 września 2021, 23:45

Realizację konstrukcji dachowej zdecydowaliśmy się powierzyć zaufanym specjalistom, aby efekt końcowy był zadowalający. Dlatego padło na https://www.nowy-dach.com.pl/oferta/budowa-da chu , dla których zrealizowanie tego okazało się dziecinnie proste. A my możemy się pochwalić ślicznym dachem!

Zgłoś | Cytuj | Link

5 października 2021, 11:41

W takim razie jeżeli jesteście na etapie wyboru dobrej jakości materiałów dachowych w przystępnej cenie i jednocześnie fajnej ofercie w zakresie wyboru pokryć dachowych oraz dekarzy to ze swojej strony śmiało zaproponuje Ci sprawdzenie modeli od Braas m.in Opal, Turmalin, Topas bądź Teviva.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 grudnia 2021, 12:59

Ostatnio miałem trochę problemów z dachem i powiem wam, że musiałem znaleźć kogoś kto wykona nowe pokrycie. Wiadomo, że zrobienie dachu to jest inwestycja i trzeba szukać firmy, która zrobi dobrze pracę za rozsądną cenę. Mój znajomy polecił mi firmę https://www.solidnydekarz.pl/kontakt i z tego co wiem to mają bardzo dobre opinie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dachy - deski z szalunku na dach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy dach Dla mnie kwestia jest prosta, jeśli nasz kasę deskujesz, nie masz kasy musisz nauczyć się z tym że będzie trochę gorzej, ale dom się nie zawali. Więc jeszcze ra...
  • Po co taśmy samoprzylepne podczas montażu membrany Liczba postów: 17 Grupa: Robimy dach Dla mnie dobre taśmy ma Tesa. Na przykład taką: http://www.tesa.pl/przemysl/tesa-4287.ht ml. Ta akurat ma zastosowanie w paletowaniu czy owijaniu komponentów ele...
  • Jak wykończyć dach? Liczba postów: 29 Grupa: Robimy dach Membrany dachowe to podstawowy element każdej solidnej konstrukcji dachowej. Na stronie https://www.folie-budowlane.pl/membrany- dachowe-i-akcesoria.html znajdzi...
  • Dach cieknie przy komimie, Czym uszczelnić? Liczba postów: 63 Grupa: Robimy dach Poradźcie proszę, czym można uszczelnić dach z blachy trapezowej bo zaczął cieknąć w okolicach kominów. Jak to można załatać? Silikonem (ale czy kwas octowy zaw...
  • Blacha trapezowa Liczba postów: 82 Grupa: Robimy dach Gdzie kupujecie takie blachy? Wskażcie proszę konkretne miejsca. Bardzo przydałyby mi się takie informacje. Potrzebuję szybko kupić trochę porządnej blachy. Uda...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19500 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 359

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >