Witam!
Mam problem. Otóż zleciłem pewnej firmie budowę domu
jednorodzinnego. Owa firma spaprała robotę, a mianowicie
krzywy dach, krzywe ściany i sufity. Najgorsze natomiast
są przeciekające ściany w wykuszu. Mogę pozwać do sądu
tę firmę o niefachowość czy zrobioną fuszerkę i
liczyć ze te wady, np przeciekający wykusz, zostaną
naprawione pzez tę firmę?? Pytanie czy mam szansę wygrać
tę sprawę..
Pozdrawiam
offline kristoff12345 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Maria_Kobryń ekspert
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Poziomka inżynier
|
|
| |
offline kristoff12345 praktykant
|
|
| |
offline iciesla fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
|
|
| |
Gość: Zdzisław Antoni Sawiński praktykant |
Witam. Mieszkam już ponad rok w domu drewnianym wykonanym z bala drewnianego sosnowego (sosna surowa)o grubości 16 cm. Wykonawcą tegoż domu była firma "Davix" z Sitna k/Zamościa (strona internetowa: www.davix.pl). Umowa opiewała na wybudowanie domu pod klucz. Była tam podana kwota za wybudowanie domu łącznie z materiałami 210 tys. złotych. Dom miał być budowany tzw. systemem gospodarczym, tzn. materiały do budowy domu miały być również dostarczane przeze mnie. Firma nierzetelnie wywiązywała się z umowy, usiłowała wmanipulować mnie w swoje przekręty, kłopoty z Urzędem Skarbowym w Zamościu. Podała poprzez jej pracownika konto prywatne na które wpłacałem pieniądze na materiały, robociznę. Przekonałem się o tym dopiero wtedy, gdy Urząd Skarbowy rozpoczął procedury sprawdzające finanse tej firmy. Zapłaciłem tej firmie wszystkie pieniądze z naddatkiem opiewające w umowie. W związku z tym, że firma na moje monity nie kwapiła się do kontynuacji budowy żądając więcej i więcej pieniędzy zerwałem z nimi umowę. Inna firma kontynuowała wykończenie domu, oczywiście za dodatkowe pieniądze. W domu po roku użytkowania są usterki. Taką znaczącą usterką są szpary pomiędzy balami drewnianymi, którymi, gdy na jesieni wieje mocny wiatr przedostaje się zimne powietrze, które jest zwłaszcza odczuwalne gdy siedzi się przy ścianie. Jest wtedy zimno w domu, pomimo nastawionego na tzw. full ogrzewania gazowego. Problemu takiego nie ma, gdy jest mróz. Poddasze użytkowe wykonane jest z płyty gipsowo - kartonowej. Pękaja ściany. Nic w tym domu nie zachowuje swoich wymiarów. Łazienka na górze zrobiona z profili ma nierówna podłogę. Przy oknie jest ona około 1,5 m węższa niż przy drzwiach wejsciowych do łazienki. To samo dotyczy pokojów. Na podłogach nie jest zachowany poziom. Podłogi na poddaszu użytkowym uginaja sie pod ciężarem normalnie chodzących po nich. Wszystkie usterki i stan który był, gdy była zerwana umowa zostały spisane w protokole przez kierownika budowy. Kopię tego protokołu otrzymała firma Davix. Upomniałem się w ubiegłym roku o zwrot pieniędzy np. na deski tarasowe i elewację budynku, które firma otrzymała (20 tys. złotych)z przeznaczeniem na te elementy + wykonanie. Do dzisiaj nie otrzymałem tych pieniędzy. Deski elewacyjne, podłogowe musiałem zakupić dodatkowo i inna firma wykonywała wykończenie. Dom jest jeszcze nie odebrany przez Nadzór Budowlany. Mimo to mieszkamy w nim ponad rok. Czy mam jakiekolwiek szanse na wyegzekwowanie chociażby zwrotu pieniędzy na to z czego firma się nie wywiązała, czy na naprawę tego co obecnie można potraktować jako usterki? Nie mam gwarancji na dom, ani na okna, ani na jakąkolwiek usługę, czy materiał użyty do budowy domu. Firma takiej gwarancji nie dostarczyła, pomimo upominania się o nią w ubiegłym roku na piśmie (list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru). Nie chciałbym aby ta firma pojawiła się u mnie. Chciałbym tylko odzyskać pieniądze, które wpłaciłem tej firmie za niewywiazanie się z jej umowy. W jaki sposób to rzeprowadzić, do kogo się udać? Czy mam jakiekolwiek szanse w Sądzie? Miejski Rzecznik Praw Konsumenta stwierdzil, że szanse na jakiekolwiek odszkodowanie, zwrot pieniędzy, naprawę szkód przez firmę "Davix" z Sitna k/Zamościa są mizerne. Prosze o pomoc. Dziękuję. Pozdrawiam. |
| |
Gość: rabip praktykant |
Witam, |
| |
|
Witam, |
| |
Gość: rabip praktykant |
|
|