ściemniacze światła

« Powrót do grupy: Robimy instalację elektryczną

21 maja 2009, 12:53

Zgadzam sie: good 0 bad

witam,
chciałabym zastosować w salonie ściemniacz do światła. żeby móc regulować natężenie światła? jaki jest koszt takiego urządzenia? i jak z jego montarzem

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2009, 10:58

Witam

Cena takiego urządzenia to ok 60zł
poszukaj na stronie ZAMEL lub F&F.Są wersje do montażu na szynie Din w rozdzielnicy lub w puszcze.

Dane techniczne:
zasilanie 230V AC
prąd obciążenia <1,5A
maksymalna moc podłączonych żarówek 350W
impuls prądowy <1sek
temperatura pracy -25÷50oC
pobór mocy 0,1W
przyłącze 3×DY 1mm2 dł. 10cm
wymiary Ø55, h=13mm
montaż do puszki podtynkowej FI60

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 stycznia 2010, 22:23

W salonie może warto też pokusić się o bardziej nowoczesne sterowanie oświetleniem - system Xcomfort. Wystarczy zakupić zestaw (bezprzewodowy przycisk i ściemniacz) oraz można dołożyć do tego pilot. Instalacja takiego zestawu jest bardzo prosta. Wszystko w miarę przejrzyście opisane jest na stronie producenta xcomfort.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

29 kwietnia 2010, 12:30

Mam duży salon więc chodzenie do włącznika, bardzo mnie denerwowało. Zamontowałem ściemniacz z możliwością sterowania pilotem od telewizora. Jest on co prawda dwa razy droższy od tych standardowych, ale się przynajmniej nie nachodzę.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 maja 2010, 13:42

Ściemniacza światła szukaj w sklepach internetowych z oświetleniem. Osobiście uważam że to bardzo dobry pomysł,sam regulujesz natężenie światła.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 11:43

Jeżeli chodzi o zakup takiego dobrego ściemniacza to musisz ponieść koszt rzędy około 200 zł. Wychodzę z założenia że zawsze lepiej wydać nieco więcej na takie urządzenia i cieszyć się ich funkcjonalnością przed dłuższy czas.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 sierpnia 2012, 11:42

Z góry przepraszam wszystkich jeśli powtarzam temat ale niestety mimo prób nie udało mi się znaleźć potrzebnych informacji.
Potrzebuję pomocy przy podłączeniu żyrandola 3-żarówkowego wraz ze ściemniaczem. Na zdjęciu rozrysowałem przewody jakie mam w ścianach oraz oznaczenia wtyków w ściemniaczu i lampie.
Próbowałem podłączyć to na 10 sposobów z czego jeden już zakończył się reakcją bezpiecznika ;-) w związku z czym gorąca prośba o pomoc.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=5e558e3aa2e94a94424ddc3f 874f953f92

Zgłoś | Cytuj | Link

3 września 2012, 10:24

Mniej więcej 150-200 zł za taki sciemniacz,ale myślę ze warto. W pierwszej kolejności szukaj w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 385

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >