strop drewniany na wiencu?

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

2 stycznia 2008, 15:24

Zgadzam sie: good 0 bad

witam!
zajmuje sie obecnie projektem domu(w ramach studiow), dom ten jest murowany,wykonany z betonu komorkowego 600 gr 24cm+styropian.chciałbym zastosowac strop dreniany belkowy, i tu pytanie->czy niezbedny jest wieniec zelbetowy pod ten strop,czy moze jakies podkładki z drewnianych belek wystarcza?
z uwagi na kształt domu(wcięcie na parterze 2x2,5m) ja zastosowalbym wieniec któey podparłbym na słupie(drewnianym?
) w miejscu gdzie na parterze nie ma scian.
ale proszę o porade bo pierwszy raz zajmuję sie stropem drewnianym w konstr murowanej.
dziekuje i pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 stycznia 2008, 16:17

O czymś Pan zapomniał: jaka jest rola wieńca stropowego? Tu nie idzie o podparcie belek, lecz o stężenie konstrukcji ścian nośnych!

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 stycznia 2008, 16:27

dziekuję za oppowiedz,ale w takim razie chciałbym zapytac czy konieczne jest zastosowanie wienca przy budynku( 8x9m)?a jesli nie to "na czym" podpierac beli stropu drewnianego?
dziekuje z gory za pomoc

Zgłoś | Cytuj | Link

3 stycznia 2008, 14:17

Wieniec jest konieczny w każdym przypadku. W tym przypadku w miejscu cofnięcia ścian wieniec powinien przejść w podciąg podparty nie na słupie drewnianym, lecz żelbetowym (może być potem obłożony drewnem).
Strop drewniany powinien być oparty na wieńcu i wykonany zgodnie ze sztuką domów szkieletowych. Wobec tego, że belki stropowe nie będą usztywniać ścian, ściany wewnętrzne muszą to zapewnić.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

3 stycznia 2008, 18:29

ta porada na pewno mi się przyda,dziekuje.
mam jeszcze jedną niejasną kwestie->mianowicie chciałbym dobudować do domu drewnianą werandę wraz znajdującym sie nad nią tarasem opartym na słupach.poczatkowo zamierzałem wykorzystać przedłużone belki stropowe,lecz ze względu na różnice obciążeń tarasu i stropu budynku a co za tym idzie roznice osiadan odrzuciłem ten wariant.i tu pytanie o sposób zamocowania słupów drewnianych podpierających taras do ściany domu.
a i jeszcze jedna kwestia,czy weranda z kamiennej podmurówki może służyc jako podparcie słupów drewnianych podtrzymujacych taras?
bede wdzieczny za wyjasnienie sprawy,pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Czy dywan sprawdzi się na płytkach? Liczba postów: 35 Grupa: Robimy stro... Zakup Dywanów w stylu Boho to inwestycja w unikalne i stylowe wnętrze. Taki dywan to nie tylko praktyczny dodatek, ale również element, który nadaje przestrzeni...
  • co zrobić z unoszeniem się paneli podłogowych? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy stro... Na całe szczęście ja jeszcze nigdy takich sytuacji u siebie nie miałem o jestem zdania, że bardzo ważny jest właśnie wybór odpowiednich paneli podłogowych. U mn...
  • Wymiana podłogi Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Najlepiej ułożyć płyty OSB i na to podglad wyrównujący. -- Kris Profesjonalne kabiny ugul
  • Kolor podłogi i ścian Liczba postów: 28 Grupa: Robimy stro... Panele dostępne na stronie https://podlogi.kalisz.pl to produkty o wysokiej trwałości, idealne do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu, takich jak salon, korytar...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 376

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >