studnia za blisko szamba

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

9 lutego 2014, 16:07

Zgadzam sie: good 0 bad

dzień dobry, potrzebuję porady dotyczącej usytuowania studni względem szamba. Pod koniec zeszłego roku zakupiłem od dewelopera dom jednorodzinny, który ze względu na brak możliwości podłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, jest wyposażony w studnię kopaną na głębokości 5m i szambo. Niestety, w momencie zakupu nie wiedziałem o przepisach mówiących o niezbędnych odległościach miedzy studnią a szambem. Okazuje się, że studnia wybudowana przez dewelopera, która ma dostarczać woda do domu położona jest w odległości ok. 4 metrów od mojego szamba, a ok. 6 m od szamba sąsiada. Ponadto studnia znajduje się w odległości ok. 2 m od ściany domu.
Czy w takiej sytuacji mogę dochodzić u dewelopera wykonania studni w innym miejscu działki, tak by było to zgodne z przepisami?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam!
maciej

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 lipca 2014, 10:27

Zgadzam się z przedmówcą, no brak słów po prostu. Swoją drogą nic tylko teraz ratować się kontaktami do sprawdzonych firm. To chyba najlepsze rozwiązanie. Jak chcesz, mogę podrzucić dobry: http://www.geomapgeodezja.pl/uslugi-geodezyjn e, no powodzenia życzę...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 sierpnia 2014, 23:23

Dokładnie tak jak mówią przedmówcy, ja też bym się podparł opinią doświadczonych fachowców, a nie takich patraczy na jakich Ty tradiłeś, czego strasznie współczuję. Jak chcesz, też mogę podrzycuć kontakt: http://www.cm-construction.pl/oferta/6

Zgłoś | Cytuj | Link

1 lutego 2016, 13:10

nawet nie wiem czy przypadkiem nie ma jakis specjalnych przepisow na to... Nie wiem, czy moze tak byc, ze studnia znajduje sie blisko szamba... A jak juz to na pewno trzeba kupic jakis mocne filtry i lampy uv - takie jak w http://sklep.osmoza.pl/. Nie wyobrazam sobie inaczej korzystac z takiej wody

Zgłoś | Cytuj | Link

26 lipca 2022, 16:50

Myślę, że to właśnie przede wszystkim przepisy określają takie umiejscowienia i ja również jestem zdania, że dobrze jest wiedzieć czemu np. pompa głębinowa nie chce zassać wody i co może być tego przyczyną. W sumie najlepiej kliknij tutaj aby dokładnie wiedzieć jak można sobie z takim problemem poradzić.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 grudnia 2022, 18:05

Na pewno jest to bardzo ważna kwestia, ale ja jeszcze chcę powiedzieć, że w tym momencie mnie zdecydowanie najbardziej interesuje sprawa związana z podłączeniem wody do domu prosto od studni głębinowej. Bardzo ciekawie o tym wspomniano w https://domabc.pl/dom,ac253/w-jaki-sposob-dop rowadzic-wode-ze-studni-do-domu,14755 i uważam, że takie kwestie dobrze jest znać.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 213

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >