tanie budownictwo

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

16 kwietnia 2007, 12:58

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć - dlaczego mieszkanie czy mały domek jest tak absurdalnie drogi ?
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby wybudować sobie domek płacąc za m2 od 400 do 1000 zł .
Myślę tu o "domku pod klucz", wykończonym w tzw "standardzie" - czyli ze wszystkim co trzeba mieć aby w nim zamieszkać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 kwietnia 2007, 23:15

Jeżeli masz pomysł na budynek mieszkalny za 400 do 1000 zł za m2 (rozumiem po uwzglednieniu całościowych kosztów)to może podziel się swoimi kalkulacjami lub przemyśleniami. Sam bym chciał postawić dom jak najniższym kosztem bo kasy zawsze brakuje :wink: a własny choć ciasny domek bym chciał mieć.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 kwietnia 2007, 17:24

Podstawą taniego budownictwa jest projekt. Projekt musi być tani - nie przez fakt, że można go kupić za parę zł. tylko tani w realizacji i to gwarantowany przez projektanta . Tani dom czy mieszkanie musi być bardzo prosty - bez piwnic, poddaszy , korytarzy i schodów. Dach najlepiej jedno lub dwu spadowy i minimalną liczbą kominów, ale z dobrą wentylacją we wszystkich pomieszczeniach. Przy projektowaniu polecam korzystać z doświadczeń naszych dziadków. " czworaki".
Technologia to w zasadzie tylko wybór materiałów na ściany - ponieważ budynek będzie lekki to fundament nie jest problemem (koszty). Dach podobnie - chociaż jest to najdroższy etap .
Przy wyborze technologii na poszczególne etapy budowania polecam użyć metodę elementów "skończonych" - np. ściany zewn. liczyć jako całość , tzn. jako w pełni wykończone ( konstrukcja, izolacje, tynki, ocieplenie itd.)
Bardzo ważną rzeczą jest, aby nie "popadać w przesadę" np. przy izolacji cieplnej wystarczy 5cm gr. styropianu a każdy dodatkowy centymetr to tylko koszt i nic więcej. Proszę nie wierzyć w to co napisałem (5cm), tylko doświadczyć samodzielnie.
Można dodatkowo sporo oszczędzić na cenie materiał ów planując budowę w grupie inwestorów . Grupa wiele więcej może, a pojedynczy inwestor nie ma wielkiego pola manewru przy negocjacjach z dostawcami.
itd. itp.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 kwietnia 2007, 00:17

Co masz na myśli pisząc
Użytkownik Wojtek-c1 napisał: minimalną liczbą kominów, ale z dobrą wentylacją we wszystkich pomieszczeniach.

Jedno mnie też zastanawia w twojej wypowiedzi
Użytkownik Wojtek-c1 napisał:
przy izolacji cieplnej wystarczy 5cm gr. styropianu a każdy dodatkowy centymetr to tylko koszt i nic więcej. Proszę nie wierzyć w to co napisałem (5cm), tylko doświadczyć samodzielnie.

bo czy naprawde każdy dodatkowy cm to tylko koszt. A co z kosztami eksploatacji takiego domu (ogrzewanie). Czy to nie jest ważne. Mniej zaizolowane ściany, podłogi, dach to większe wydatki na ogrzewanie. Izolacja cieplna jest czynnikiem wpływającym na ilość spalonego gazu, węgla, oleju itp. No i czy mam stawiąć ściane zewnętrzną cienką w granicach 20-24cm (będzie lekka i z małej ilości bloczków, cegieł, pustaków) i stosować tylko symboliczną grubość izoacji cieplnej?? Czy może sciany grube (ciężkie, więcej materiału, niezadowalająca izolacyjność cieplna) i bez izolacji cieplne lub małą jej grubością (5cm). Czy na tym ma polegać oszczędność - buduje tanio a płace za eksploatacje dużo??

Zgłoś | Cytuj | Link

24 kwietnia 2007, 12:45

A ja bym chciał budować tanio i płacić za eksploatacje mało. Ale występuje tu taki problem na czym można przy budowaniu zaoszczędzić aby następnie w przyszłości nie stracić??
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 maja 2007, 15:53

Ekomur STROBEX www.ati-cor.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 519 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 337 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 636 Grupa: Technologie... Co do wyboru dobrej jakości narzędzi ręcznych i elektronarzędzi to na pewno warto również zapoznać się z ofertą hurtowni Chle-Mar gdzie będziecie mogli wszystko...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 334

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >