tynk albo regips

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

18 maja 2007, 01:45

Zgadzam sie: good 0 bad

co jest lepsze do wykonczenia domu wewnatrz?
tynk wew., czy regips? wiem ze jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. czekam na komentarze i z gory dziekuje.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 maja 2007, 12:30

Zgadzam sie: good 0 bad

Co jest lepsze ?? To zależy co nas interesuje – czy szybkość wykonania, łatwość wykonania (własnymi siłami), czy może koszty.
Tynki wewnętrzne – nie wiem czy masz na myśli tynki tradycyjne, czy może tynki gipsowe. Takie wykonanie tynków zalicza się do prac mokrych. Musimy więc po takich pracach odczekać aż tynki wyschną (dobre wietrzenie pomieszczeń). Natomiast ich wykonanie jest pracochłonne, wymagające pewnego doświadczenia i staranności. Podłoże także musi być odpowiednio przygotowane, oraz równe.
Tynki z płyt G-K jest to system suchej zabudowy. Można je wykonywać układając płyty na placki lub na profilach stalowych. Metoda na profilach ma ten jeden minus że zabiera powierzchnie pomieszczenia natomiast przy układaniu na placki przy równych ścianach płyty można maksymalnie docisnąć do przegrody. Nie występuje tu natomiast problem wilgoci oddawanej z tynku. Prace można (moim zdaniem) wykonać samemu stosując się do instrukcji zawartych na stronach producentów (NIDA GIPS, Rigips, NORGIPS). Szybkość prac też może ;-) być spora ponieważ jedna płyta to około 3 m2 ściany.
To tyle z mojej strony.
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 571

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >