wietrzenie mieszkania

« Powrót do grupy: Montujemy okna i drzwi

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

7 listopada 2011, 13:08

Zgadzam sie: good 0 bad

witam
mam pytanie ponieważ zbliża sie zima i okna będą mniej otwierane chciałam się dowiedzieć jak często powinno się wietrzyć pomieszczenia z nowoczesnymi oknami PVC ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 grudnia 2011, 15:42

Myślę, że bez względu na rodzaj okien powinno się wietrzyć mieszkanie codziennie, niezależnie od pogody od 1-2 razy dziennie, po 15-20 min ewentualnie możesz rozszczelnić okno taka mikro wentylacja, i cały dzień niech sobie będzie na takim "poziomie" chociaż to nie zastąpi prawidłowego wentylowania

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 grudnia 2011, 15:37

Najlepiej codziennie i nie ma znaczenia jakie ma się okna.

Najpierw przewietrzyć a potem dopiero włączać kaloryfer inaczej tak nabije rachunek, że szok.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 grudnia 2011, 15:06

Moim zdaniem powinno się wietrzyć tak ze dwa razy dziennie.I faktycznie lepiej wyłączyć na ten czas kaloryfer .Można tez kupić nawilżacz powietrza. Bardzo się przydaje w zimę .

Zgłoś | Cytuj | Link

30 kwietnia 2012, 08:29

Produkowane obecnie okna, zarówno plastikowe, jak i drewniane charakteryzują się dużą szczelnością. Stają się barierą dla powietrza zewnętrznego, które jest niezbędne do sprawnego działania wentylacji pomieszczeń. Brak doprowadzenia powietrza wpływa na samopoczucie osób przebywających w pomieszczeniach oraz może doprowadzić do zwiększenia wilgoci w pomieszczeniu oraz powstania pleśni (ciemny nalot).
Skutecznym sposobem usprawnienia wentylacji jest zamontowanie nawiewników w istniejących oknach, które doprowadzają odpowiednią ilość powietrza.Miałem problem ale po zamontowaniu nawiewników takich jak
http://www.nawiew.eu/ klimat w mieszkaniu zdecydowanie się poprawił.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 kwietnia 2012, 11:53

Ja wietrzę dwa razy dziennie.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 lipca 2012, 15:36

Można wietrzyć ile razy się chce,wszędzie jednak trzeba znać granicę:) Dobrym pomysłem jest także montaż specjalnych nawiewników w oknach.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 lipca 2015, 21:45

Odświeżam temat, czytałem, że współcześnie montuje się okna ze specjalnymi wywietrznikami, które same dbają o odpowiednią wentylację w danym pomieszczeniu, odsyłam do źródła - http://www.okna-pasywne.pl/poradnik/jak-wietr zyc-mieszkanie-zima , czy w takim razie wietrzenie nie jest już potrzebne? Czy zawsze będzie niezależnie od tego co wymyślimy?

Zgłoś | Cytuj | Link

30 lipca 2015, 17:22

Taaaak, ale jest jedno "ALE".
Nawiewniki muszą być, ale przydałoby się aby wentylacja w całym domu była poprawnie zrobiona, działająca i drożna. Co do drzwi polecam aby były szczelnie spasowane, bo widziałem przypadek gdzie powietrze cofało się pod drzwi zewnętrzne a nie z okien do kratek wentylacyjnych.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 grudnia 2015, 09:45

Ostatnio na forum był nawet artykuł dotyczący tego,jak ważne jest wietrzenie mieszkania w okresie jesienno zimowym,warto praktykować to codziennie po 15 minut,plus oczywiście zadbać o dobre nawiewniki okienne oraz sprawną wentylację.

www.KupujDrzwi.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jak zdobyć prawo jazdy? Liczba postów: 5 Grupa: Montujemy o... Najlepiej zapisać się do dobrej szkoły jazdy takiej jak Zdaj Prawko z Poznania i nauczyć się wszystkiego od podstaw pod okiem doświadczonych instruktorów.
  • Montaż okien Liczba postów: 93 Grupa: Montujemy o... Jakiej firmy macie okna?
  • Żaluzje okienne Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Powiem wam, że ja nad wszystkim długo myślałam i porównywałam już najróżniejsze oferty i póki co, szczerze mówiąc najbardziej mnie przekonuje ofer...
  • JAKIEJ FIRMY DRZWI ZEWNĘTRZNE? Liczba postów: 517 Grupa: Montujemy o... Ciekawa oferta tylko mało konkretów w tym GreenStepie. Porta, DRE, Pol-Skone - OK jest w czym wybierać. Vikkingi to nisza ale OK jakościowo. Wikęd konkurencji n...
  • Drzwi wewnętrzne Liczba postów: 380 Grupa: Montujemy o... Wybierając drzwi do wnętrza warto byłoby nie tylko patrzeć na wygląd, ale również na jakość wykonania. Sam teraz zastanawiam się nad drzwiami do swojego domu i....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 537

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >