We wjeździe położyłam kostkę brukową,Od bramy do asfaltu jest 100 cm,kostka leży od bramy w kierunku asfaltu 70 cm,reszta tj 30cm jest zostawione na odprowadzenie wody.Sąsiad nie zgadza się na takie usytuowanie kostki ponieważ woda deszczowa nie spływa,asfalt w tym miejscu jest niżej, do tej pory woda spływała na moje podwórko które jest sporo niżej niż asfalt.Na dzień dzisiejszy woda stoi pod oknami sąsiada,pod moimi oknami i pod bramą,dodam że nie ma rowów,a gmina nie zrobiła odprowadzenia wody. Nie mam żadnych pozwoleń na położenie kostki,co w takim przypadku mi grozi gdyby sąsiad udał się do gminy na skargę?Kostkę kładła firma zajmująca się tym. co teraz powinnam zrobić?
offline ewamazowia praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline Dariusz_JM kierownik
|
W niektórych miejscach odprowadzenie wody po intensywnych
opadach jest kłopotliwe. Nie następuje odpowiednio szybko
i robią się zastoiny wody, które należy likwidować w
sposób kontrolowany. Wykonanie jakichkolwiek prac bez
konsultacji z właściwym fachowcem i bez zezwolenia, może
być pretekstem do roszczeń ze strony choćby sąsiada. |
| |
Reklamy Google | |
offline ewamazowia praktykant
|
Dziękuję,u mnie jest i będzie problem z odprowadzeniem wody,ponieważ mogę ją puścić jedynie na swoją posesję,co było praktykowane do tej pory.Mieszkam w miejscu gdzie z ulicy powstała niecka,a gmina nie bardzo chce rozwiązać temat z odprowadzeniem wody opadowej,(koszty).Dziękuję za podpowiedź. |
| |
offline Dariusz_JM kierownik
|
Nie jest dziwne, że wszędzie tam gdzie robota - tam
koszty. |
| |
Gość: januszz praktykant |
Wg mnie to jest sprawa dla rzeczoznawcy budowlanego, który stwierdzi, co jest nie tak i kto zawinił. Jakbyś potrzebowała namiary na dobrego fachowca, to mogę ci polecić, bo sam korzystałem z jego usług – dr inż. Przemysław Stawiarski (biegły sądowy) – tutaj masz na niego namiary, jeżeli się nie mylę, to pracuje na terenie całego kraju - www.stawiarski.com.pl. |
| |
Reklamy Google | |
Gość: KevinviocK praktykant |
|
| |
Gość: Patrickstugh praktykant |
|
| |
Gość: BrandonKex praktykant |
|
| |
Gość: DonaldHed praktykant |