woda w piwnicy

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

12 sierpnia 2010, 13:08

Zgadzam sie: good 0 bad

Ten roku jest wyjątkowo mokry i w mojej okolicy są wysokie wody grumntowe. W piwnicy po deszczu mam około 50cm wody, króra po jakimś czasie znika.

Jednak chciałbym się uchronić przed wodą na przyszłość. Pewnie będę musiał zrobić wylewke. Tylko nie wiem ile mam podnieść podłoge, z jakiego betonu, jaką dać izolacje? Wiadomo, że w 100% nie uchronie się przed wodą, ale chciałbym w dużym stopniu zminimalizwać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 sierpnia 2010, 01:19

Jak słusznie zauważyłeś (nie tylko Ty), ten rok jest wyjątkowo mokry i – należy sobie życzyć: dużo suchszych, kolejnych.

Ponieważ planujesz „targnąć” się na poważną robotę, zbieraj „siły” – czyli finanse, JAK NA POWAŻNĄ ROBOTĘ!
Nie załatwisz tego żadną wylewką, ani innymi półśrodkami.
PRZED WODĄ MOŻNA SIĘ UCHRONIĆ.., ALBO NIE. Nie określajmy tego w %-ach, bo to nie ma sensu.

Należy określić warunki terenowe, w jakich możemy się pozbyć wody w tempie, w jakim ona do nas napływa.
Odsyłam do instalatorów sieci zewnętrznych, którzy na co dzień grzebią w ziemi i wiedzą, jak zachowuje się woda w określonej okolicy.
Można założyć t.zw.: „izolację ciężką”, ale ta jest możliwa TYLKO W NOWOPOWSTAJĄCYM BUDYNKU.
Natomiast wykonanie jej w istniejącym budynku, graniczy z cudem!!! (analizuję Twój budynek, jako podpiwniczony na ławach fundamentowych).
Proponuję: 1. zrezygnować z piwnicy, jeśli to możliwe (i dalsze środki), albo
2. drenaż wokół budynku i usunięcie wody z okolic budynku.

Inwestycje dość poważne, … na pewno nie na skalę nowej wylewki w piwnicy!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 sierpnia 2010, 12:18

W piwnicy miałem tylko piec CO, który już przeniosłem. Chciałem sobie teraz w tej piwnicy zrobić taki mały magazynek, ale pewnie będzie trzeba zasypać i będzie po problemie.

A i w piwnicy mam licznik od wody, więc też będę musiał go przenieść.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 sierpnia 2010, 16:53

…Ech … ale się szybko poddałeś!!!
Ja myślałem, że Cię trochę sprowokuję, i że sobie trochę pokombinujemy. :-)

Opisz ukształtowanie terenu w okolicy domu – może opaska drenażowa wokół fundamentów i odprowadzenie wody poza obszar działki, z czego są ściany piwnic, i czy ława z betonu towarowego, czy robionego na budowie, jakie izolacje (pionowa, pozioma).
Sposobów jest kilka, ale wszystko zależy od skali finansowej przedsięwzięcia.

Samo zasypanie, to wariant najprostszy, ale woda i tak pozostanie i może powstać zagrzybienie.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 sierpnia 2010, 00:03

dom ma około 60 lat, więc fundamenty są zrobione z betonu zrobionego na budowie. Fundamenty mają 70 cm szerokości, a jakie wysokie to nie mam pojęcia. Z racji ze dom ma tyle lat nie ma co mówić o izolacji.

Teren wokół domu składa się z 30 cm warstwy ziemi, póżniej kolejna warstwa składa się z gliny.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 sierpnia 2010, 11:54

Jesteś kolejną osobą, która w tym roku stwierdziła podchodzenie wysoko wód gruntowych.
Jakie będą kolejne lata trudno przewidzieć, czy równie mokre? Jeśli tak, to nie powinieneś tego tak zostawić. Osuszenie i zabezpieczenie ścian fundamentowych przed wilgocią (tym bardziej, jeśli są z cegły) - jest mocno wskazane.
Powinieneś odsłonić ściany z górną powierzchnią ławy, wzdłuż ławy jeszcze rowek na ok. 15cm głęboki. Ściany należy osuszyć, jeśli są „surowe”, oczyścić i obrzucić tzw. rapówką, następnie hydroizolacja.
W rowku wzdłuż fundamentu zasypałbym sączek drenarski.
I tu moje pytanie o teren. Jeżeli dom stoi na górce, lub zboczu, to „prowadząc” sączek w poziomie (minimalny spadek) w kierunku najniższego punktu terenu, wyjdziemy z nim na powierzchnię i tam już sobie woda odpłynie. Ten sposób jest najskuteczniejszy, choć na pewno trochę kosztowny. Prowadzenie drenażu poza działką może być wspólną inwestycją np. z sąsiadem jeśli jest takowy.
Wprowadzenie drenażu do studzienki i pompowanie jest już nieco uciążliwe i może okazać się mniej skuteczne.
Odsłanianie i izolowanie ścian, można rozłożyć na etapy, a prace wskazane by było rozpoczynać przed nadejściem upałów, wtedy osuszanie jest efektywne.

Zgłoś | Cytuj | Link

24 marca 2018, 23:11

Pamiętaj również o hydroizolacji

Zgłoś | Cytuj | Link

24 marca 2018, 23:14

Zgadza się dlatego ja za wczasu zabralem się za wykonanie hydroziolacji juz przy fundamentach oraz piwnicy. Takie rozwiązanie jak np. Wb Duo Flex od WaterBlock nie przepuści wody, do tego można liczyć na wysoką elastyczność i wydajność materiału, który z reszta jest stosunkowo tani jak za tą jakość w porównaniu do innych izolacji. U mnie problemów z wilgocią nie ma od poczatku więc jestem zadowolony i to również oznaka ich jakości.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 341 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 524 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 255

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >