offline Krzysiek Wojnicki fachowiec
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Ali praktykant |
Jacek pisze:Od.1 Z dopłatami zgadzam się z Panem. Jest to adzbro szeroki temat.Od.2 Pomysł nierealny. Po prostu za pf3źno niektf3rzy się obudzili. Modyfikowana żywność od kilkunastu lat jest już obecna na świecie. Do nas dotarła kilka lat temu. Postępu się nie zatrzyma.Pomysł na gospodarstwa rodzinne, już raz przerabialiśmy i to za dalekiej komuny kiedy gospodarz ktf3ry miał gospodarstwo powyżej 50 ha był kułakiem. Przyszłość należy do dużych farm to one mogą zapewnić żywność dla stale rosnącą liczby ludności. Rodzinne gospodarstwa na ogf3ł pracują na swoich właścicieli.Od.3 Uprawy ekologiczne mogą się odbywać jedynie w zamkniętej przestrzeni a to niestety jest adzbro drogie. Na otwartej przestrzeni przy naturalnym nawożeniu i ekologicznymi opryskami rośliny przegrywają z rożnego rodzaju chorobami . Opryski chemią: kilka lat temu wystarczały jedno lub dwa teraz siedem lub więcej i to podwf3jna dawką.Wiedzę tą posiadłem od rolnika, ktf3ry usiłował uprawiać ekologicznie w tym celu zgłosił uprawy a już nie pamiętam komu. W każdym razie dostał instrukcje co ma robić. No i ścisłe ja przestrzegał. Zebrał niewiele bo mu plony choroby zjadły. Teraz uprawia „ekologicznie” ale po swojemu.Mam tez wątpliwości co do nawozf3w naturalnych. Zwierzęta mają rożnego rodzaju bakterie ,wirusy itd., ktf3re wydzielane są z kalem a to jest używane do nawożenia. A tym karmią się rośliny /takim przykładem może być ekologiczna farma ktf3ra wyhodowała śmiertelne kiełki/.Od. 4 Tego punktu zupełnie nie rozumiem. Za wysłana żywność otrzymaliśmy 10 mld euro w zeszłym roku a w tym może być większa.Panie Robercie jak ktoś kto nie zgadza się z Panem to jest „mydlenie oczu”. Nikt z nas nie ma monopolu na wiedza. Tak jak Pan chciałbym żeby na moim stole była zdrowa żywność ale to jest nierealne. |
| |
Reklamy Google | |
offline gabon fachowiec
|
|
| |
Gość: gość44 praktykant |
|
| |
offline Bronz majster
|
z własnego doświadczenia polecam zaprawy od porotherm:) |
| |
Reklamy Google | |
offline stefan085 doświadczony
|
Tu znajdziesz wskazówki, które Ci się przydadzą podczas
budowy |
| |
offline werpel praktykant
|
|
| |
Gość: chrupek praktykant |
My murowaliśmy z porothermu 25, do tego mamy 15 cm grafitowego styropianu. U ściany jest na poziomie 0,2 - akceptowalnym dla nas. Ja się zresztą nie daję zwariować w przypadku samego U ściany, bo wiem, że od tego akurat nie zależą aż tak bardzo koszty ogrzewania (a o to przecież w całej tej zabawie chodzi). Kluczowe jest mądre, efektywne rozprowadzenie instalacji ogrzewania i uszczelnienie okien i ścian - tam jest najwięcej strat ciepła! |
| |
offline Kraken majster
|
Trochę przesada z tym, że od U ściany tak bardzo nie zależy koszt ogrzewania, powierzchnia ściany a okien jest raczej bez porównania. Oczywiście na oknach są duże straty. U na poziomie 0,2 ... bloczki Termalica, o których ktoś wcześniej wspomniał mają poniżej tego wyniku- bez docieplenia, więc nie jest to nawet dobry wynik. |
| |
Gość: grooby praktykant |
|
|
z czego warto postawić dom???
«
Powrót do grupy: Stawiamy ściany
Ostatnio na forum
- Deska elewacyjna- Imitacja drewna Liczba postów: 27 Grupa: Stawiamy śc... Potrafi to wygladać naprawdę dobrze.
- Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
- ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
- Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
- czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych Liczba postów: 136 Grupa: Stawiamy śc... Hej, jeśli korzystacie z materiałów wienerberger to zerknijcie na ten ich konkurs, bo mogą Wam zwrócić za nie pieniądze: https://www.budogram.pl/konkurs