z czego budować???

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

5 sierpnia 2009, 17:27

Zgadzam sie: good 0 bad

mam kupiony projekt jest działka ale nie wiem jak sie do wszystkiego zabrać.po pierwsze z jakiego materiału ściany poroterm keramzytobet.ytong?? jedni mówią tak drudzy inaczej.jeszcze się zastanawiam nad solarami znajomy doradzał a drugi "nie absolutnie się nie opłaca" proszę kogoś o pomoc gdzie znajdę odpowiedzi na moje pytania :?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 listopada 2009, 02:46

Solary w naszym klimacie raczej nie załatwią wszystkich problemów związanych z rosnącymi kosztami ogrzewania czy eksploatacji domu, ale przynajmniej dostarczą ciepłej wody. Mnie się wydaje, że warto je instalować, zwłaszcza że w wielu miejscowościach funkcjonują systemy dopłat do tego rodzaju inwestycji z funduszy unijnych.
A dom z czego murować? Wybór faktycznie jest niezły. Ja sam postawiłbym dom w technologii jednowarstwowej. http://www.termoportal.eu/termodompasywny/xel la_polska_energooszczednie/dlaczego_jedna_warstwa_
Ciepła jednorodna ściana z dużych bloczków z betonu komórkowego (teraz są takie nowe Ytong Energo) ma tę zaletę, że często nie trzeba jej ocieplać, by osiągnąć bardzo dobre właściwości cieplne muru. Prace posuwają się szybko, więc i robocizna kosztuje mniej.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 kwietnia 2010, 14:56

Użytkownik Anonymous napisał: mam kupiony projekt jest działka ale nie wiem jak sie do wszystkiego zabrać.po pierwsze z jakiego materiału ściany poroterm keramzytobet.ytong?? jedni mówią tak drudzy inaczej.jeszcze się zastanawiam nad solarami znajomy doradzał a drugi "nie absolutnie się nie opłaca" proszę kogoś o pomoc gdzie znajdę odpowiedzi na moje pytania :?

Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak ogólnikowe pytania,
trzeba najpierw zadać sobie pytanie co oczekujemy od naszego domu?
Potem zapisać wszystkie bardziej szczegółowe wymagania przez nas stawiane, dalej można sformułować pytania odnośnie materiałów jakie chcemy użyć do budowy domu, np; energooszczędność przegrody, wytrzymałość, koszt, itp...
Dopiero po ukierunkowaniu wymagań jakie ma spełniać dom, można zacząć dobierać materiały i systemy spełniające wszystkie nasze oczekiwania.

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 148

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >