z czego warto postawić dom???

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

10 lipca 2009, 20:07

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Mam zamiar kupić pustaki na dom tylko nie wiem jaki materiał jest najlepszy, najcieplejszy i najzdrowszy... myślę o pustaku ceramicznym i keramzytowym. Jeśli wybiorę pustak ceramiczny gr 25 to jaki dać styropian żeby było ciepło ale żeby nie zrobić termosu z domu a jaki styropian na keramzyt...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 lipca 2009, 23:25

Proponuję ewentualnie ciepły beton komórkowy H+H gdzie przy odmianie 400 i grubości 36,5 możesz uzyskać wspólczynik U=0.27 W(m'K)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 sierpnia 2009, 13:09

Użytkownik Anonymous napisał: Proponuję ewentualnie ciepły beton komórkowy H+H gdzie przy odmianie 400 i grubości 36,5 możesz uzyskać wspólczynik U=0.27 W(m'K)
MOżna uzyskać jeszcze lepsze parametry. Dla przykładu murując z bloczków Ytong Energo 36,5 cm lub 48 cm uda się odpowiednio osiągnąć współczynnik U=0,25 i 0,19.Polecam lekturę artykułu na ten temat:
http://architekturaibudownictwo.blogspot.com/2009/07/biae-cz y-czerwone.html

Zgłoś | Cytuj | Link

4 sierpnia 2009, 23:45

wielkie dzięki za odpowiedzi....szczerze już sam nie wiem co wybrać...

Zgłoś | Cytuj | Link

15 sierpnia 2009, 02:17

Witam
Ja ostatnio wpadłem na stronę www o technologii SIPs. i z tego ci sie oriętowałem to tam dla grubości ściany około 40 cm U=0,1
Czy to możliwe?
Jak ktoś już budował to proszę o jakąś opinię...
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 sierpnia 2009, 23:44

hej
jak mozęsz to daj linka do tej strony bo to ciekawie brzmi. ale ten link do strony wienerbergera też ciekawy no i są tam współczynniki a na nie trzeba patrzeć. teraz się już nie buduje tak, że pustaki robi się przy domu.. nie te czasy:)

Zgłoś | Cytuj | Link

25 kwietnia 2010, 15:16

Użytkownik dariuszm31 napisał: Witam
Ja ostatnio wpadłem na stronę www o technologii SIPs. i z tego ci sie oriętowałem to tam dla grubości ściany około 40 cm U=0,1
Czy to możliwe?
Jak ktoś już budował to proszę o jakąś opinię...
pozdrawiam

Tak, jak najbardziej jest to możliwe.
Dla przykładu standardowy panel ścienno-dachowy o grubości 167mm posiada współczynnik U=0,20W(m'K) a panel 217mm U=0,15W(m'K)
Tak dobre parametru możliwe są tylko przy wykorzystaniu styropianu z dodatkiem grafitu, o najlepszych właściwościach izolacyjnych i obniżonym stopniu chłonności wilgoci.
Ale styropian to nie wszystko... Trzeba pamiętać o ewentualnych mostkach termicznych które zazwyczaj nie są uwzględnione w metodzie obliczeniowej.
Konstrukcja SIPs jako jedna z niewielu technologi budowlanych, podaje parametry z uwzględnieniem mostów termicznych.

pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

19 kwietnia 2011, 12:20

cuda na kiju
a jezeli wybierac bk to odpuscil bym 2 wymienionych producentow i postawil na polski solbet
i nie bawil sie w sciany 1W tylko zrobil 2W 24cm ze styropianem i mial zdecydowanie lepsze wspolczynniki za mniejsze pieniadze!

Zgłoś | Cytuj | Link

19 kwietnia 2011, 21:10

Użytkownik lukasz860910 napisał:
Witam. Mam zamiar kupić pustaki na dom tylko nie wiem jaki
materiał jest najlepszy, najcieplejszy i najzdrowszy...
myślę o pustaku ceramicznym i keramzytowym. Jeśli
wybiorę pustak ceramiczny gr 25 to jaki dać styropian
żeby było ciepło ale żeby nie zrobić termosu z domu a
jaki styropian na keramzyt...

Już abstrahując od tego, że niezdrowy to nie jest on ani trochę to ten współczynnik promieniotwórczosci o który tak sie krzyczy ceramika ma najwyższy.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 kwietnia 2011, 10:59

oddychajace sciany i promieniotworczosc przeszly juz do lamusa, to zadne argumenty, teraz mamy komorki :)

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Budowa domu-koszty Liczba postów: 200 Grupa: Stawiamy śc... Cześć! Szukam sklepu internetowego, w którym mogę kupić wyciskacze do kleju i silikonu akumulatorowe https://wkretarka.com.pl/100-wyciskacze- kleju-silikonu-akum...
  • ankrowanie ścian - co to i za ile? Liczba postów: 11 Grupa: Stawiamy śc... Ankrowanie ścian to technika wzmacniania lub stabilizowania ścian, najczęściej stosowana w budownictwie lub przy pracach związanych z remontami i zabezpieczanie...
  • Jaki klej do ścian z Suporeksu? Liczba postów: 5 Grupa: Stawiamy śc... Można suporeks łączyć z klejem tylko nie w pierwszej warstwie o tym należy pamiętać. Mi ekipa https://remontyelblag.pl murowała i tak obserwowalem jak oni to ro...
  • czy warto budować dom ze ścian jednowarstwowych Liczba postów: 136 Grupa: Stawiamy śc... Hej, jeśli korzystacie z materiałów wienerberger to zerknijcie na ten ich konkurs, bo mogą Wam zwrócić za nie pieniądze: https://www.budogram.pl/konkurs
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 4959 Grupa: Stawiamy śc... Decydując się na zakup narzędzi i maszyn budowlanych, warto postawić na sprawdzonego dostawcę, jakim jest firma https://tarwis.pl/ . Ich oferta to nie tylko sz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 584

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >