zakres projektu w nowym prawie budowlanym -różnice interpretacji w starostwach

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

13 listopada 2020, 10:44

Zgadzam sie: good 0 bad

dzień dobry, chwiałbym się poradzić. Sprawa dotyczy projektu małego domu parterowego. Prosty projekt więc powinno pójść sprawnie. Do tej pory w pracy składamy projekt po "staremu", pracodawca chce zacząć wdrążać nową procedurę z nowym rokiem. Od niedawna projektuję po godzinach w ramach własnej działalności i stwierdziłem, że od początku będę składał projekty po nowemu. Tak jak wspominałem sprawa dotyczy domu parterowego. Na projekcie zagospodarowania, widniały podpisy wszystkich specjalności podobnie i na karcie tytułowej,która zostaławprowadzona nowymi przepisami.W części arch-bud. Podpis architekta złożony jako osoby która go sporządziła. W starostwie stwierdzono, że brakuje podpisów osób pozostałych specjalności. Pani w starostwie stwierdziła że inne branże muszą się podpisać bo teoretycznie punkt w opisie odnoszący się do np opisu konstrukcji, instalacji sanitarnych, elektrycznych itd wykonują branżyści i również w części arch- bud powinni być podpisani. Rozporządzenie wymieniając zakres tej części sprowadza ją faktycznie do samej architektury,rozwiązań funkcjonalnych dostosowania do MPZP i warunków technicznych,opis tez według mnie jest jedynie informacyjny nawet w tej części dotyczącej instalacji. Kwestia instalacji rozwinięta jest w projekcie tychże instalacji, tyle ze dodam że projekt budowlany składany jest bez projektu technicznego . Projekt,który składałem zawierał rzuty: fundamentów, parteru, więźby, dachu, elewacje, przekroje, zestawienie stolarki oraz zestawienie elem. więźby. Niedawno składałem inny projekt w innym starostwie i takiego problemu nie miąłem. Składałem go w podobnym zakresie. W tamtym starostwie usłyszałem informacje że rzut fundamentów i więźby aktualnie na nowych zasadach nie jest wymagany ale jeśli chodzi o podpisy nie było problemu. odnoście zakresu może bym się i zgodził, ale może z przyzwyczajenia te rysunki fundamentów i więźby mimo wszytko dołożyłem,jednak nie wiem czy to jest błąd, bo mi osobiście łatwiej czytałoby się projekt w przypadku kiedy nie składam go razem z częścią techniczną . Ostatecznie po tych dwóch projektach, przy dość prostych zamierzeniach budowlanych, jestem nieco zmieszany. Jeśli chodzi o stronę tytułową to pełna zgoda, podpisy wszystkich muszą być, zagospodarowanie podobnie. natomiast cześć arch- bud dla mnie trochę niejasna. Podobnie sytuacja zawartością, czy dołączenie rzutu fundamentów i rzutu więźby do części arch- bud jest błędem według "nowych zasad"? Może jest tutaj ktoś projektujący, który wdrążył się już w nowe zasady? A może to nadal widzimisię konkretnego starostwa? mam wrażenie że czasem nie czytają przepisów, np jest zapis że uprawnienia i zaświadczenia o przynależności jeśli się już powtórzyły to nie trzeba ich załączać w kolejnych częściach. Natomiast miałem zarzut że nie załączyłem. Tutaj bardzo prosto wskazałem miejsce w rozporządzeniu które z takiej konieczności zwalnia.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 listopada 2020, 23:16

Zgadzam sie: good 0 bad

O dobrze wiedzieć o takich rzeczach. Ja właśnie niedługo chciałabym zacząć się budować, także wszelkie porady w tym zakresie bardzo mi się przydadzą. Na stronie https://www.mgprojekt.com.pl/projekty-domow-p arterowych znalazłam już nawet piękny dla siebie projekt Parterowy 4. Jest od razu z garażem, a to naprawdę świetne połączenie.

Ten post był edytowany przez morella1 dnia: 24 listopada 2020, 08:46
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 325

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >