witam. prowadze firme zajmującą się wykończeniami wnętrz i wiedze o budownictwie mam, lecz czasem trzeba zasięgnąć informacji prawnej z tego zaktesu. Deweloper sprzedaje dom moim przyszłym klientom lecz jest tam jeden feler;Dom nieposiada drenażu i odpływu w kolo fundamentów, wiec ściany w środku są wilgotne.PYTANIE; czy przy sprzedaży domu jednorodzinnego wolnostojącego od dewelopera który oddaje dom w stanie surowym zamkniętym, drenaż powinien być zrobiony??? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.Dziękuję
offline Mariusz77 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline specstrong inżynier
|
Nie ma formalnego obowiązku wykonania drenażu opaskowego wokół domu. Wszystko zależy od warunków gruntowo-wodnych w danym miejscu. Poza tym, to że ściany są wilgotne to nie jest wina tego czy jest drenaż czy go nie ma tylko możliwych błędów przy wykonywaniu izolacji poziomej i pionowej ścian fundamentowych. Jeżeli jest to dom jednorodzinny niepodpiwniczony i stoi w miejscu gdzie występuje wysoki poziom wód gruntowych, to prawidłowo wykonane izolacje poziome i pionowe zabezpieczają w 100% przed wilgocią, a drenaż jest jedynie dodatkiem który może być ale nie musi. |
| |
Reklamy Google | |
offline jamajka fachowiec
|
Mi się raczej takie rzeczy nie zdarzyły i sam jestem bardzo zadowolony z mieszkania które udało mi się kupić. Jeżeli ktoś poszukuje sprawdzonego dewelopera to ja od siebie mogę na pewno polecić tego https://ronson.pl/ i wiem, że z jego oferty będziecie zdecydowanie zadowoleni. |
| |
offline jamajka fachowiec
|
Nie można również pominąć kwestii parkowania. Deweloperzy, tak jak ci prezentujący swoje projekty na https://atal.pl/ często oferują mieszkania wraz z opcją zakupu miejsca parkingowego w garażu podziemnym, co jest dużym udogodnieniem dla osób posiadających samochody. |
| |
Gość: carolinezo4 praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: bryandl3 praktykant |
|
| |
Gość: lolalt9 praktykant |
|
| |
Gość: deidreyj6 praktykant |