Już od dłuższego czasu da się zauważyć boom na żarówki energooszczędne, ja jednak póki co zostałam jeszcze przy zwykłych i coś nie mogę zdecydować się na wymianę. Czy żarówki energooszczędne faktycznie są lepsze? Czy mają dłuższą żywotność, lepsze światło i obniżają rachunki? Czy to po prostu nowy, bezsensowny trend?
offline pechowa doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: bulinka praktykant |
Oczywiście że energooszczędne. Powodów jest wiele, m.in.
zużywają mniej energii niż żarówki zwykłe (nawet o
80%!), pracują dużo dłużej niż zwykłe, dają więcej
światła. Żarówki energooszczędne najlepiej jest
zakładać w miejscach gdzie światło bardzo często się
świeci - wtedy faktycznie są energooszczędne i działają
długo. |
| |
Reklamy Google | |
offline majster39 praktykant
|
Oj tak światło jest naprawdę specyficzne, trzeba się do niego przyzwyczaić. Ja również mam w salonie zwykłe z racji tego że spędzam tam najwięcej czasu. Proponuję zrobić to samo. A jeżeli chcesz zaoszczędzić to wyłączaj na noc z gniazdka wszystko oprócz lodówki. Nawet sobie nie wyobrażasz ile prądu ciągnie wyłączony telewizor z dekoderem telewizji cyfrowej, albo czajnik elektryczny. |
| |
offline loza doświadczony
|
Jak dla mnie, to żarówki energooszczędne maja same plusy. Przede wszystkim oszczędność energii. Oprócz tego są bezpieczniejsze dla środowiska. Jakiś czas temu, nie pamiętam dokładnie kiedy mówiło się o tym, że wszystkie żarówki zwykłe mają być wycofane ze sprzedaży, ale jak się okazuje była to jakaś plotka, bo po kilku miesiącach nadal widzę je w sklepie. W każdym razie, ja proponuję wybrać energooszczędne. |
| |
offline Perfekko_com praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline pitrek88 kierownik
|
|
| |
offline zzbyszek doświadczony
|