●1 kg ugotowanych ziemniaków
● cebula
● 2 jajka
● sól
● pieprz
● 10 dag mąki
● tarta bułka
● olej do smażenia
● 15 dag pieczarek
● łyżka masła
● gotowy sos pieczarkowy
● 4 łyżki śmietany
Ziemniaki zmiel razem z cebulą. Dodaj jajka, sól, pieprz,
wymieszaj masę. Wsyp mąkę, zagnieć, uformuj wałek.
Podziel ciasto na 10–12 kawałków. Formuj z nich owalne
kotlety, obtaczaj w tartej bułce. Smaż na niezbyt gorącym
oleju z obu stron na rumiano. Pieczarki oczyść, opłucz i
osusz, pokrój w plastry. Podsmaż na maśle. Przygotuj sos
według przepisu, dodaj pieczarki, wymieszaj ze śmietaną.
Przypraw solą i pieprzem. Podawaj kotlety polane sosem z
marchewką z groszkiem, posypane natką. Nasza rada: Kotlety
będą nieco inaczej smakowały, jeśli wcześniej dodasz
podsmażoną cebulę, a zamiast pszennej dasz mąkę
ziemniaczaną.
offline Amadeusz majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline donpedro majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline kozakantek majster
|
|
| |
offline patiko fachowiec
|
|
| |
Gość: mollieqr4 praktykant |
Late-model work |
| |
Reklamy Google | |
offline patiko fachowiec
|
|
| |
offline maczkona praktykant
|
|
| |
offline Malezi majster
|
|
| |
Gość: juliokz11 praktykant |
|
|