zmiana sposobu użytkowania obiektu

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

6 marca 2007, 21:54

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam po raz pierwszy i pozdrawiam.
Mam kilka pytań .
Posiadam pomieszczenie gospodarcze w niewielkiej miejscowości i chciałbym w nim rozpocząć działalność gospodarczą-sklep odzieżowy.Na całą budowę składało by się przebudowa frontowej ściany tzn.wstawienie drzwi i jednego większego okna.Reszta remontu w środku.
Wiem że muszę złożyć wniosek na zmianę sposobu użytkowania tego obiektu:posiadam już mapki sytuacyjne ale nie wiem co jeszcze.
Co z tych punktów poniżej dołączyć,czy wszystkie mnie dotyczą?
-opis i rysunek określający oznaczenie obiektu budowlanego i jego usytuowanie w stosunku do granic działki i innych obiektów budowlanych ,
-opis techniczny określający rodzaj i charakterystykę obiektu budowlanego, jego konstrukcję oraz dotychczasowe i zamierzone przeznaczenie, wraz danymi techniczno-użytkowymi i technologicznymi,
-rysunki niezbędne do określenia charakterystyki techniczno-użytkowej adaptacji obiektu lub jego części,
1.dowody uzyskania wymaganych przepisami szczególnymi uzgodnień, pozwoleń i opinii, z uwzględnieniem przepisów art. 32 ust. 1-3 - Prawa budowlanego, 2.ekspertyza techniczna w sprawie dopuszczalności zmiany sposobu użytkowania obiektu lub jego części wykonana przez rzeczoznawcę budowlanego - jeżeli zachodzi uzasadniona potrzeba,
3.dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane
4.zaświadczenie o przynależności projektanta do właściwej izby samorządu zawodowego,
5.upoważnienie udzielone osobie działającej w imieniu inwestora,

Czy do tych opisów i charakterystyk muszę zaangażować kierownika budowy lub rzeczoznawcę od czego to zależy?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 marca 2007, 17:43

Zgadzam sie: good 0 bad

Trzeba jeszcze przedłożyć zaświadczenie wójta, burmistrza, prezydenta o zgodności zamierzenia z planem miejscowym lub ostateczną decyzję o warunkach zabudowy jeżeli na danym terenie nie obowiązuje plan miejscowy.
Radzę udać się do właściwego, według lokalizacji inwestycji, starostwa (wydział architektury) i tam uzyskasz odpowiedź na twoje pytanie co do obowiązku wykonania opracowania przez uprawnionego projektanta.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Kosztorys Liczba postów: 16 Grupa: Zanim wybud... Z pomocą jakiego programu wykonujecie takie kosztorysy? Nie ma znaczenia czy prowadzicie firmę jednoosobową budowlaną, jesteście architektami, czy pracujecie w....
  • Praca dla Kosztorysanta Liczba postów: 8 Grupa: Zanim wybud... W takim razie jeżeli przyszedł moment na zmianę pracy, jednak chcielibyście do tego podejść w odpowiedni sposób sprawdzając sobie różne możliwości zawodowe i te...
  • Pytanie o program do kosztorysowania Liczba postów: 73 Grupa: Zanim wybud... Jeśli szukacie naprawdę dobrego programu do kosztorysowania to ja radzę zwrócić uwagę na https://snapcalc.eu/. Jest to profesjonalna aplikacja stworzona przez k...
  • Tkaniny dobre na wszystko Liczba postów: 19 Grupa: Zanim wybud... A jeżeli chcecie mieć większy wybór noży tapicerskich i technicznych. Sporo tego typu sprzętu znajduje się w hurtowni Chle-Mar: https://www.chle-mar.pl/. Dobrze...
  • podatki i oplaty lokalne Liczba postów: 13 Grupa: Zanim wybud... Jak najbardziej jeśli prowadzimy własną działalność to ja również jestem zdania, że coraz więcej na sam temat podatków powinniśmy wiedzieć. Jak dla mnie bardzo....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19763 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 191

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >